Sezonowych potraw ciąg dalszy….
Dziś mam dla Was ciekawy sposób na arbuza 🙂
Arbuza na wytrawno 🙂
Bo kto powiedział, że arbuz pasuje tylko do słodkich potraw?
Otóż nie – zdzwilibyście się jak dobrze arbuz komponuje się z serami, czy nawet rybami 🙂
Pamiętajcie, że ogromnie ważna w naszym sposobie żywienia jest RÓŻNORODNOŚĆ. Nie chodzi tyko i wyłącznie o wprowadzanie wielu produktów, ale też o umiejętne ich wykorzystanie.
Ile można jeść na surowo arbuza w plastrach? Każdemu w końcu się znudzi..
Ale jeśli wprowadzimy go w postaci różnorodnych dań – sytuacja może być zupełnie odwrtona 🙂
Dziś mam dla Was pomysł na ekspresową sałatkę.
10 minut i gotowa 😀
Składniki na 1 porcję:
-
-
- arbuz – 200g
- dynia, pestki – 5g
- cebula czerwona – 40g
- olej lniany – 1 łyżka
- oliwki – 10g (opcjonalnie)
- rukola – 20g
- ser feta – 40g
- sok z cytryny – 1 łyżka
-
Sposób przygotowania:
Arbuza, cebulę, fetę pokrój w kostkę. Wymieszaj olej lniany z sokiem z cytryny, dopraw pieprzem i bazylią, wymieszaj z rukolą, oliwkami i pestkami dyni.
Skończone!
Cieszcie się letnim sezonem, bo to rozkosz dla naszych podniebień 😀
Wartość odżywcza jednej porcji:
Energia: 310 kcal
Białko: 10,48g
Tłuszcze: 20,35g
Węglowodany: 22,3g
Błonnik: 2,26g