Arbuzowa sałatka z fetą

Sezonowych potraw ciąg dalszy….

Dziś mam dla Was ciekawy sposób na arbuza 🙂

Arbuza na wytrawno 🙂

Bo kto powiedział, że arbuz pasuje tylko do słodkich potraw?

Otóż nie – zdzwilibyście się jak dobrze arbuz komponuje się z serami, czy nawet rybami 🙂

Pamiętajcie, że ogromnie ważna w naszym sposobie żywienia jest RÓŻNORODNOŚĆ. Nie chodzi tyko i wyłącznie o wprowadzanie wielu produktów, ale też o umiejętne ich wykorzystanie.

Ile można jeść na surowo arbuza w plastrach? Każdemu w końcu się znudzi..

Ale jeśli wprowadzimy go w postaci różnorodnych dań – sytuacja może być zupełnie odwrtona 🙂

 

Dziś mam dla Was pomysł na ekspresową sałatkę.

10 minut i gotowa 😀

 

Składniki na 1 porcję:

      • arbuz – 200g
      • dynia, pestki – 5g
      • cebula czerwona – 40g
      • olej lniany –  1 łyżka
      • oliwki – 10g (opcjonalnie)
      • rukola – 20g
      • ser feta – 40g
      • sok z cytryny – 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Arbuza, cebulę, fetę pokrój w kostkę. Wymieszaj olej lniany z sokiem z cytryny, dopraw pieprzem i bazylią, wymieszaj z rukolą, oliwkami i pestkami dyni.

Skończone!

Cieszcie się letnim sezonem, bo to rozkosz dla naszych podniebień 😀


Wartość odżywcza jednej porcji:

Energia: 310  kcal
Białko: 10,48g
Tłuszcze: 20,35g
Węglowodany: 22,3g
Błonnik: 2,26g

Renata

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *