Aromatyczne pierniczki z mąką gryczaną i sokiem z pomarańczy

Zaczynacie już myśleć o świątecznych wypiekach? 🙂

Czy tak jak mi święta kojarzą Wam się z zapachem pomarańczy i korzennych przypraw?

I ze wspólnym wykrawaniem pierniczków?

Już jako mała dziewczynka uwielbiałam te świąteczne przygotowania, a pieczenie pierniczków z mamą było jednym z moich ulubionych przedświątecznych zadań do wykonania ?

A ile było przy tym frajdy i śmiechu! ?

Miłość do pierniczków pozostała 🙂

Mam dziś dla Was wyjątkowy przepis na pierniczki 🙂

Niezwykle aromatyczne i przy tym zdrowe.

Zamiast tradycyjnej mąki pszennej – mąka gryczna, orkiszowa i orzechy ❣
Zamiast wody – sok z pomarańczy 🙂
Zamiast cukru – ksylitol.

Spróbujcie !

Z podanych składników wychodzi 120 nadziewanych pierniczków. Robiłam je na dużą ilość osób, nie zjedzcie ich sami 🙂
Możecie podzielić składniki na pół, żeby zrobić mniejszą ilość.
Chociaż o to, że nie zostaną zjedzone nie musicie się bać 🙂
Już podczas pieczenia czuć ich cudowny aromat, który kusi domowników 🙂

Składniki:

      • mąka gryczana – 300g
      • mąka orkiszowa pełnoziarnista – 500g
      • orzechy włoskie tarte – 200g
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 2 łyżki (20g) kakao
      • 45g przyprawy do piernika (pamiętajcie, aby wybierać te bez dodatku cukru i mąki)
      • 120g miodu wielokwiatowego
      • 120g ksylitolu
      • 160g oleju rzepakowego
      • świeżo wyciskany sok z pomarańczy – minimum 300ml (jeśli ciasto będzie za suche przy wyrabianiu można dodać odrobinę więcej)
      • dżem 100% pomarańczowy oraz dżem 100% z czarnej porzeczki (lub inne-według uznania)

Przygotowanie:

Wszystkie suche składniki (obie mąki, orzechy, kakao, proszek do pieczenia, przyprawa do piernika) dokładnie mieszamy.

Ksylitol wraz z miodem podgrzewamy przez minutkę na małym ogniu z dwoma łyżkami soku z pomarańczy – tak, aby ksylitol się rozpuścił. Następnie mieszamy z olejem i resztą soku pomarańczowego.

Łączymy składniki suche z mokrymi i wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie. Jeśli jest zbyt suche – łyżkami dodajemy sok z pomarańczy.

Gdy ciasto jest gotowe wałkujemy je na cienkie plastry i wykrawamy pierniczki o ulubionych kształtach.

Pamiętajcie, że jeśli chcecie je nadziewać, trzeba wykrawać kształty parami 🙂

Na jeden pierniczek z pary nakładamy pół łyżeczki dżemu i przykrywamy drugim o takim samym kształcie. Ważne, aby mocno dociskać brzegi, inaczej dżem będzie wypływał podczas pieczenia.

Pierniczki wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia.

Piec 8-10 minut w temperaturze 160°C bez termoobiegu.

Pierniczki są miękkie od razu – nie trzeba ich piec dużo wcześniej, nie muszą leżakować 😉

 



Wartość odżywcza jednego pierniczka:


Energia: 56,8 kcal
Białko: 1,1 g
Tłuszcze: 2,5 g
Węglowodany: 7,9g
Błonnik: 0,4 g


Smacznego!

Cieszcie się tradycją wypiekania pierniczków i poczujcie tą cudowną atmosferę ?

Renata

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *