Zaczynacie już myśleć o świątecznych wypiekach? 🙂
Czy tak jak mi święta kojarzą Wam się z zapachem pomarańczy i korzennych przypraw?
I ze wspólnym wykrawaniem pierniczków?
Już jako mała dziewczynka uwielbiałam te świąteczne przygotowania, a pieczenie pierniczków z mamą było jednym z moich ulubionych przedświątecznych zadań do wykonania ?
A ile było przy tym frajdy i śmiechu! ?
Miłość do pierniczków pozostała 🙂
Mam dziś dla Was wyjątkowy przepis na pierniczki 🙂
Niezwykle aromatyczne i przy tym zdrowe.
Zamiast tradycyjnej mąki pszennej – mąka gryczna, orkiszowa i orzechy ❣
Zamiast wody – sok z pomarańczy 🙂
Zamiast cukru – ksylitol.
Spróbujcie !
Z podanych składników wychodzi 120 nadziewanych pierniczków. Robiłam je na dużą ilość osób, nie zjedzcie ich sami 🙂
Możecie podzielić składniki na pół, żeby zrobić mniejszą ilość.
Chociaż o to, że nie zostaną zjedzone nie musicie się bać 🙂
Już podczas pieczenia czuć ich cudowny aromat, który kusi domowników 🙂
Składniki:
-
-
- mąka gryczana – 300g
- mąka orkiszowa pełnoziarnista – 500g
- orzechy włoskie tarte – 200g
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki (20g) kakao
- 45g przyprawy do piernika (pamiętajcie, aby wybierać te bez dodatku cukru i mąki)
- 120g miodu wielokwiatowego
- 120g ksylitolu
- 160g oleju rzepakowego
- świeżo wyciskany sok z pomarańczy – minimum 300ml (jeśli ciasto będzie za suche przy wyrabianiu można dodać odrobinę więcej)
- dżem 100% pomarańczowy oraz dżem 100% z czarnej porzeczki (lub inne-według uznania)
-
Przygotowanie:
Wszystkie suche składniki (obie mąki, orzechy, kakao, proszek do pieczenia, przyprawa do piernika) dokładnie mieszamy.
Ksylitol wraz z miodem podgrzewamy przez minutkę na małym ogniu z dwoma łyżkami soku z pomarańczy – tak, aby ksylitol się rozpuścił. Następnie mieszamy z olejem i resztą soku pomarańczowego.
Łączymy składniki suche z mokrymi i wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie. Jeśli jest zbyt suche – łyżkami dodajemy sok z pomarańczy.
Gdy ciasto jest gotowe wałkujemy je na cienkie plastry i wykrawamy pierniczki o ulubionych kształtach.
Pamiętajcie, że jeśli chcecie je nadziewać, trzeba wykrawać kształty parami 🙂
Na jeden pierniczek z pary nakładamy pół łyżeczki dżemu i przykrywamy drugim o takim samym kształcie. Ważne, aby mocno dociskać brzegi, inaczej dżem będzie wypływał podczas pieczenia.
Pierniczki wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia.
Piec 8-10 minut w temperaturze 160°C bez termoobiegu.
Pierniczki są miękkie od razu – nie trzeba ich piec dużo wcześniej, nie muszą leżakować 😉
Wartość odżywcza jednego pierniczka:
Energia: 56,8 kcal
Białko: 1,1 g
Tłuszcze: 2,5 g
Węglowodany: 7,9g
Błonnik: 0,4 g
Smacznego!
Cieszcie się tradycją wypiekania pierniczków i poczujcie tą cudowną atmosferę ?