Kolejny pomysł na obiad – brokułowe kotleciki z piekarnika 🙂
Nie jest to typowy posiłek lekkostrawny, ale zawiera pewne jego cechy. Kilka słów w ONKOINFORMACJI na dole 🙂
I kilka trików na zamiany 🙂
⇓⇓⇓
I Pulpeciki brokułowe z kurczakiem – 2 porcje
Składniki:
- Jaja kurze całe – 1 sztuka (50g)
- Brokuły – 1/2 sztuki (250g)
- Mąka orkiszowa – 4 łyżki (48g)
- Kurczak – pierś bez skóry – (80g)
Przygotowanie:
- Brokuł podziel na małe różyczki, wrzuć na wrzątek aż będą al dente.
- Kurczaka pokrój w dużą kostkę, przypraw tymiankiem, kolendrą i lubczykiem.
- Wymieszaj kurczaka z brokułami, jajkiem.
- Dodaj mąkę i formuj kotleciki (parzystą liczbę, aby łatwo było je podzielić na 2 porcje) i układaj na papierze do pieczenia.
- Piecz około 30 minut w 180°C.
II Mizeria z miętą – 1 porcja
Składniki:
- Mięta pieprzowa, świeża – 1 łyżeczka (5g)
- Ogórek – 1/2 sztuki (90g)
- Olej rzepakowy – 3/4 łyżki (9ml)
- Sok z cytryny – 2 łyżki (12ml)
- Jogurt naturalny – 1 łyżka (25g)
Przygotowanie:
- Ogórki umyć, obrać pokroić na plasterki.
- Listki mięty posiekać.
- Wszystkie składniki połączyć.
- Dodać olej, sok z cytryny, kurkumę oraz jogurt naturalny.
- Całość wymieszać dokładnie.
III Ryż basmati
Składniki:
- Ryż basmati 3 łyżki (45g)
- Ulubione przyprawy – np. majeranek, tymianek, kolendra
Przygotowanie:
Zalecam gotowanie wszystkich kasz i ryżów w wodzie – nie w specjalnych sklepowych torebkach – nie mamy wtedy tak dużej utraty mikroelementów (nie odlewamy wody).
➟ W proporcji ryż:woda jak 2:1, kaszę/ryż wsypać do garnka, dodać ulubione przyprawy.
Na początku gotować pod przykryciem, gdy woda zacznie bulgotać delikatnie odsunąć pokrywkę, aby para mogła uciec.
Nie mieszać (zrobi się kleik)!
LUB
➟ Można też (co zajmuje chwilę dłużej) – pod koniec gotowania, gdy na dnie garnka np. z ryżem zostanie trochę wody przykryć garnek przykrywką i wyłączyć gaz/palnik.
I odstawić na ok. 10 min – ryż powinien wchłonąć całą wodę w tym czasie.
Wartość odżywcza w 1 porcji (cały obiad):
Energia: 476 kcal
Białko: 22,91 g
Tłuszcze: 13,95 g
Węglowodany: 65,32 g
Błonnik: 4,96g
❤ ONKOINFORMACJA ❤
❶ To ciekawy sposób na urozmaicenie mięsnych posiłków, wprowadzenie mięsa w smacznej postaci – a nie tzw. suchej „podeszwy” na parze 😅
❷ Jest to też przepis, który nieco pozwala na ukrycie smaku mięsnego (brokułów w porównaniu do mięsa jest dużo), a o jadłowstręcie do produktów mięsnych przekonał się już nie jeden ONKOpacjent, prawda? 😉
❸ Przy osobach będących na ścisłych dietach lekkostrawnych – np. w krótkim czasie po operacjach, po OZT – zalecam zamianę brokułów np. na cukinię i rezygnację z mizerii. Całe jajko można zastąpić tylko białkiem.
❹ Pamiętajcie, że mizeria na jogurcie (lub skyrze) jest świetną alternatywą dla typowej polskiej mizerii na śmietanie – która jest tłusta i może wywoływać niepotrzebne dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Odchudzona mizeria będzie rarytasem dla zwolenników polskiej kuchni 🤭
❺ Z kolei u cukrzyków nie będących na dietach lekkostrawnych zalecam zamienienie mąki orkiszowej na mąkę z ciecierzycy. To świetny, białkowy wynalazek!! ❤️
❻ Posiłek pochodzi z jadłospisu pacjentki po częściowej resekcji trzustki z powodu nowotworu złośliwego, u której dieta została już rozszerzana o sporo produktów surowych, błonnikowych. Brokuły nie wywołują żadnych dolegliwości 💪💪 Taka wojowniczka! ❤️