Budyń jaglany z musem truskawkowym <3

Nadszedł w końcu ten cudowny czas!

Mamy sezon na TRUSKAWKI  ???

Postaram się Wam niedługo opowiedzieć co nieco o zaletach tych cudownych owoców 🙂

A tymczasem… mam dla Was przepis na przepyszny, zdrowy deser!

Idealny dla wielbicieli truskawek, idealny na panujące ostatnio upały 🙂

A kto kocha budynie będzie miał okazję poznać coś nowego…budyń jaglany 🙂

 

Składniki na 2 porcje:

      • kasza jaglana – 60g
      • mleko 2% – 2 szklanki (lub zamiennie: woda, mleko owsiane, kokoswe, migdałowe, etc. – według indywidualnych preferencji – wychodzi z każdym 😀 )
      • ksylitol – 1 łyżeczka
      • orzechy laskowe – 15g
      • migdały- 15g
      • truskawki – 400g
      • czerwone porzeczki – garść – 45g

Kaszę jaglaną przepłukać kilka razy – na sitku pod zimną wodą. Zalać mlekiem, dodać ksylitol i gotować ok. 20 minut, aż prawie całkowicie wchłonie płyn i będzie miękka. Następnie zmiksować – do osiągnięcia konsystencji budyniu.

Truskawki obrać, zmiksować.
To wybranego naczynia – salaterki, szklanki – nalewać na przemian, przekładać orzechami, porzeczkami lub innymi ulubionymi dodatkami.
Schłodzić w lodówce – miniumum 1h.

Serdecznie polecam! 😀

 


Wartość odżywcza jednej porcji:

Energia: 375 kcal
Białko: 14,28g
Tłuszcze: 14,94g
Węglowodany: 55,03g
Błonnik: 7,9g

Renata

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *