Nadszedł w końcu ten cudowny czas!
Mamy sezon na TRUSKAWKI ???
Postaram się Wam niedługo opowiedzieć co nieco o zaletach tych cudownych owoców 🙂
A tymczasem… mam dla Was przepis na przepyszny, zdrowy deser!
Idealny dla wielbicieli truskawek, idealny na panujące ostatnio upały 🙂
A kto kocha budynie będzie miał okazję poznać coś nowego…budyń jaglany 🙂
Składniki na 2 porcje:
-
-
- kasza jaglana – 60g
- mleko 2% – 2 szklanki (lub zamiennie: woda, mleko owsiane, kokoswe, migdałowe, etc. – według indywidualnych preferencji – wychodzi z każdym 😀 )
- ksylitol – 1 łyżeczka
- orzechy laskowe – 15g
- migdały- 15g
- truskawki – 400g
- czerwone porzeczki – garść – 45g
-
Kaszę jaglaną przepłukać kilka razy – na sitku pod zimną wodą. Zalać mlekiem, dodać ksylitol i gotować ok. 20 minut, aż prawie całkowicie wchłonie płyn i będzie miękka. Następnie zmiksować – do osiągnięcia konsystencji budyniu.
Truskawki obrać, zmiksować.
To wybranego naczynia – salaterki, szklanki – nalewać na przemian, przekładać orzechami, porzeczkami lub innymi ulubionymi dodatkami.
Schłodzić w lodówce – miniumum 1h.
Serdecznie polecam! 😀
Wartość odżywcza jednej porcji:
Energia: 375 kcal
Białko: 14,28g
Tłuszcze: 14,94g
Węglowodany: 55,03g
Błonnik: 7,9g