Budyń waniliowy na mleku migdałowym (z odżywką białkową)

Oto kolejna propozycja posiłku z wykorzystaniem odżywki białkowej u pacjentów nowotworowych, lub nie ONKO, lecz u pacjentów niedożywionych.
Odżywki białkowe warto też stosować w przypadku trudności w zbilansowaniu słodkich posiłków np. przy cukrzycy – pamiętajcie, że dodatek białka i tłuszczu opóźnia wchłanianie glukozy, dzięki czemu nie ma gwałtownych skoków jej poziomu we krwi.

Składniki na 1 porcję:

  • Mąka ziemniaczana – 1 łyżka (24g)
  • Protifar (lub inna odżywka białkowa) – 2 łyżki – 12g
  • Mleko migdałowe (niesłodzone) – 1 i 1/3 szklanki – ok 300g
  • Masło 82% – 1/2 łyżeczki (5g)

    Dodatki:
  • Płatki owsiane – 4 łyżki (40g)
  • Jabłko – 1/2 sztuki (ok. 90g)
  • Kilka borówek

Przygotowanie:

➨ Połowę mleka zagotować z masłem.
➨ Dodać do smaku mieloną wanilię (0,5 płaskiej łyżeczki).
* Może też być cynamon, prawdziwa wanilia jest droga (nie chodzi o cukier wanilinowy!)
➨ Do pozostałego mleka wsypać mąkę ziemniaczaną, protifar, dokładnie wymieszać.
➨ Gdy mleko się zagotuje dodać mleko rozmieszane z mąką i chwilę podgrzewać.
➨ Przygotowanym budyniem zalać płatki owsiane, zjeść do tego kawałek jabłka.

Gotowe! Szybkie, pyszne i odżywcze!

Poniżej kilka trików do zmian w zależności od sytuacji pacjenta 🙂



Wartość odżywcza w 1 porcji :
Energia: 407 kcal
Białko: 18,48 g
Tłuszcze: 10.52 g
Węglowodany: 62,55 g


❤ ONKOINFORMACJA ❤

❶ Posiłek pochodzi z jadłospisu pacjenta z nowotworem głowy trzustki, u którego cukrzyca leczona jest insuliną, walczymy również o przyrost masy ciała i odbudowę tkanki mięśniowej – stąd warto zadbać o dodatek białka w diecie.
Serdecznie dziękuję za zdjęcie ❤️
❷ W tym przypadku mamy dość wysoką tolerancję produktów surowych, ale pamiętajcie – każdy pacjent ONKO – jest inny i ma inne dolegliwości, w związku z czym w niektórych przypadkach spożycie surowego jabłka, czy borówek nie będzie wskazane – wtedy możecie budyń podawać z przegotowanymi/upieczonymi owocami lub odrobiną dżemu 100% 🙂
❸ Rodzaj płatków również dobieramy indywidualnie – w zależności od tolerancji błonnika. Najdelikatniejsze będą ryżowe. Mogą być też owsiane błyskawiczne lub jeśli tolerancja błonnika jest wysoka – owsiane górskie.
❹ Desery są świetnym posiłkiem u pacjentów niedożywionych, którzy nie mają apetytu.
❺ Tego rodzaju posiłki często stosuję również u moich kochanych TRZUSTKOWCÓW, czy to po OZT, PZT itp.
❻ Kto może – warto dodać jeszcze orzechy, aby wzbogacić posiłek w wartościowe tłuszcze.
❼ Odżywki białkowe również dostosowujemy indywidualnie – czasami może być potrzebna bez laktozy (np. Fresubin Protein Powder), czy całkowicie pozbawiona białek mleka jak np. sojowa.
❽ Ilość odżywki też powinna być dostosowana do masy ciała pacjenta, całokształtu diety i stanu nerek 😉
❾ Oczywiście mleko migdałowe można zamienić na mleko krowie 2%, mleko krowie bez laktozy, czy inne roślinne jak sojowe, owsiane itp 🙂

Renata

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *