Chłodnik litewski

Kochani! Jak żyjecie w te upalne dni? ☀☀☀

Ciężko się je gorące posiłki, prawda?

Jest na to spoooosób!

Mam dziś dla Was propozycję chłodnika litewskiego.

Smakowity i sycący!

Przepis i wykonanie – moja kochana Mama <3

Jest pyszny i taki orzeźwiający!

Polecam! 😀

Składniki na 1 duuuży garnek (dla całej rodziny, najlepiej na 2 dni – możecie zmniejszać ilości proporcjonalnie 😃):

  • zsiadłe mleko 4 x po 400g
  • jogurt naturalny (może być gęsty, ale nie grecki!) 2 x 180g
  • 2 pęczki botwinki
  • 3 buraki
  • po 4 łyżki posiekanego szczypiorku i koperku
  • mięso z piersi kurczaka 450g
  • ogórki 300g
  • 2 pęczki rzodkiewki
  • sok z cytryny (ok. 1 łyżeczki)
  • koncentrat z buraków* – 3-4 łyżki
  • jajka – w zależności od ilości osób jedzących 🙂

*Pamiętajcie, aby koncentrat z buraków wybierać dobrej jakości! Bez konserwantów, bez syropu glukozo-fruktozowego itd.

Sposób przygotowania:

Buraki pokroić w kostkę i gotować w niewielkiej ilości wody z dodatkiem soku z cytryny. Gdy zaczną mięknąć dodać zieloną część botwinki. Ugotować i wystudzić.

Rzodkiewki umyć i pokroić w półplasterki, ogórka obrać, pokroić w słupki.

Mięso pokroić w kostkę, przyprawić bazylią, pieprzem, majerankiem i tymiankiem i upiec w folii lub naczyniu żaroodpornym. Wystudzić.

Zsiadłe mleko energicznie wymieszać z jogurtem (lub zmiksować). Dodać botwinkę, ugotowane buraki, rzodkiewki, ogórki, posiekaną zieleninę, mięso i dokładnie wymieszać.

Doprawić do smaku koncentratem z buraków, odrobiną soli i pieprzem.

Zupę należy dobrze schłodzić w lodówce i wyjmować dopiero przed podaniem!

Opcjonalnie – można podawać z ugotowanym na twardo i wystudzonym jajkiem.

Mniam! Spróbujcie! 😋😋😋

Renata

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *