Ciasta z mango – wersja lekkostrawna i wersja normalna

Dzisiaj dwa obiecane przepisy na ciasta z mango!

Wersja lekkostrawna (i bez cukru) oraz wersja „normalna”, bardziej kaloryczna, ale za to z maksymalnie orzechowym spodem 😍

Kto chętny? 🙂


WERSJA 1- ciasto jogurtowo-bananowe z musem mango (na biszkoptach)

wersja jest lekkostrawna i bez cukru

Składniki (wersja 1):

u mnie naczynie żaroodporne 26 x 26cm

SPÓD:

  • Biszkopty podłużne ok. 200g
  • Herbata – napar

ŚRODEK (MASA JOGURTOWA)

  • Jogurt naturalny (ja miałam kremowy – średnio gęsty), ale może być też gęsty (można wtedy dać mniej żelatyny) – ok. 290g
  • 4 banany
  • Wanilia mielona – płaska łyżeczka (nie cukier wanilinowy!)
  • Sok z cytryny – 2 łyżki

WIERZCH – mus mango

  • 450g mango (ja użyłam mrożone)
  • 15g żelatyny w proszku

Sposób przygotowania:

SPÓD:
➨ Każdego biszkopta zanurzyć (króciutko) w mocnym naparze czarnej herbaty.
➨ Biszkopty ułożyć  na blaszce (naczyniu żaroodpornym) – obok siebie – aby wypełnić cały spód. Mogą być okrągłe lub podłużne, ja użyłam podłużnych.

ŚRODEK (MASA JOGURTOWA)

➨Jogurt zmiksować z bananami, sokiem z cytryny, mieloną wanilią. Masa jest bardzo płynna.
➨ 15g żelatyny zalać trzema łyżkami zimnej wody – tak, aby tylko delikatnie ją zamoczyć i aby napęczniała.
➨ Po 5 minutach do żelatyny dodajemy ok 4-5 łyżek gorącej wody i dokładnie mieszamy, aby żelatyna się rozpuściła.
➨ Włączamy blender (jeśli używamy kielichowego) i delikatnie, małym strumykiem dolewamy żelatynę cały czas blendując masę.
➨ Masę wylewamy na biszkopty.

Jeśli boicie się, że masa się nie zgęstnie i wydaje Wam się bardzo rzadka (ale ma taka być 😉 ) – możecie na chwilę włożyć ją do lodówki i zobaczyć, że już po 3-4 minutach jest gęściejsza.
Albo wylejcie ją od razu na biszkopty i włóżcie do lodówki.

➨ Gdy masa ostygnie przygotujcie mus mango z żelatyną.

WIERZCH – mus mango

➨ Rozmrożone mango zmiksować na gładką masę, przelać do garnuszka i zagotować (w ten sposób rozkładamy enzymy proteolityczne, które uniemożliwiłyby działanie naszej żelatyny).
➨ Mus z mango wystudzić.
➨ Żelatynę przygotować w ten sam sposób – zalać małą ilością (ok. 2 łyżki) zimnej wody, poczekać 5 minut, zalać kilkoma łyżkami wrzątku, rozmieszać do rozpuszczenia.
➨ Ciepłą żelatynę wlewać do musu mango i dokładnie mieszać – może być nadal w blenderze.
➨Pamiętaj, aby robić to powolutku, ponieważ ciepła żelatyna w zetknięciu z zimną masą może się zbyt szybko ściąć.
➨ Masę mango wylać na masę jogurtową -> i do lodówki.

PS. Zamiast bananów możecie dodać również mus mango do jogurtu (lub pół na pół). Taką miałam na początku wizję, aczkolwiek przez to, że piekąc/gotując często eksperymentuję i nie trzymam się żadnych przepisów, a raczej „tworzę” na bieżąco, często bez robienia zakupów pod konkretne danie – nie wystarczyło mi mango, więc zrobiłam mus z bananem 🙂


WERSJA 2 – ciasto śmietankowe z mascarpone z kokosem i z musem mango (na biszkoptach)

Składniki (wersja 2):

u mnie blacha 40×24,5cm (wymiary zewnętrzne)

SPÓD – orzechowe bogactwo!

  • 1 szklanka płatków owsianych górskich – ok. 110g
  • 40g masła
  • 2 łyżki masła orzechowego (ok. 40g)
  • 60g nerkowców
  • 80g orzechów arachidowych

ŚRODEK (masa śmietanowa z mascarpone, mango i kokosem)

  • 450g mango (ja użyłam mrożone)
  • 400g śmietanki 30%
  • 500g mascarpone
  • 40g cukru (może być puder)
  • 15g żelatyny w proszku
  • 40g wiórków kokosowych

WIERZCH – mus mango

  • 450g mango (ja użyłam mrożone)
  • 15g żelatyny w proszku

Sposób przygotowania:

SPÓD:

➨ Połowę płatków zblendować (na „pył”).
➨ Płatki (jedne i drugie) rozmieszać z roztopionym masłem, masłem orzechowym, zmielonymi (na małe cząstki) nerkowcami oraz orzechami arachidowymi.
➨ Masa ma być trochę „klejąca”, jeśli nie jest – można dodać 1-2 łyżki wody.
➨ Wykładać na spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
➨ Docisnąć, tak, aby masa była w miarę „zbita”.
➨ Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 10-15 minut.

PS. Spód idealnie nadaje się do wielu, wielu ciast! To świetna, szybka baza do ciast. Polecam <3

ŚRODEK – MASA BIAŁA – ale zacznij od masy mango (!)

➨ Śmietankę ubić (najwygodniej robotem kuchennym lub mikserem), pod koniec ubijania dodać cukier (stopniowo) i dalej miksować.
➨ Dodać mascarpone – dalej ubijać, dodać wystudzony mus z mango (przepis poniżej – sam mus – bez żalatyny).
➨ Cały czas miksować (już na mniejszych obrotach).
➨ Do masy dodać wiórki kokosowe i wymieszać szpatułką.
➨ W między czasie przygotować żelatynę:

15g żelatyny zalać kilkoma łyżkami zimnej wody, odczekać ok. 5 minut, zalać kilkoma łyżkami wrzątku, mieszać, aż żelatyna się rozpuści.

➨ Ostrożnie dodać do masy rozpuszczoną żelatynę i delikatnie wymieszać (można też żelatynę zahartować – dodać do niej łyżkę masy, dokładnie wymieszać, a dopiero potem dodać ją do całości).
➨ Białą masę delikatnie rozsmarować na upieczonym spodzie.
➨ Wstawić do lodówki.

MASA MANGO – jak w lekkostrawnej

➨ Mango zmiksować na gładką masę, przelać do garnuszka i zagotować (w ten sposób rozkładamy enzymy proteolityczne, które uniemożliwiłyby działanie naszej żelatyny).
➨ Mus z mango wystudzić.
Podzielić na pół – połowę dodać do masy białej.
➨ Drugą połowę zostawić na wierzch ciasta i przygotować dalej:
➨ Żelatynę przygotować w ten sam sposób – zalać małą ilością (ok. 2 łyżki) zimnej wody, poczekać 5 minut, zalać kilkoma łyżkami wrzątku, rozmieszać do rozpuszczenia.
➨ Ciepłą żelatynę wlewać do musu mango i dokładnie mieszać – może być nadal w blenderze.
➨ Pamiętaj, aby robić to powolutku, ponieważ ciepła żelatyna w zetknięciu z zimną masą może się zbyt szybko ściąć.
➨ Masę mango wylać na masę z mascarpone -> i do lodówki.

❤ ONKOINFORMACJA ❤

❶ Każda wersja może być dla pacjenta ONKO. Pamiętajcie, że sam nowotwór nie jest przeciwwskazaniem do jedzenia ciast – oczywiście wszystko jemy z głową i z umiarem 🙂
❷ Dopiero rodzaj leczenia, objawy, wyniki są podstawą do wprowadzania zakazów i nakazów w diecie onko.
❸ U pacjentów, u których wymagana jest dieta lekkostrawna niskotłuszczowa – wersja nr. 1 – będzie idealna – jest leciutka, niskotłuszczowa i dosłownie rozpuszcza się w ustach.
❹ Wersja -1- jest też dobra u pacjentów z biegunkami (nie ma dodatku cukru).
❺ Do wersji -1- można dodać również odżywkę białkową.
❻ To dobry pomysł na przekąskę u pacjentów ze zmianami śluzówkowymi – ciasto jest leciutkie, mięciutkie, rozpuszcza się w ustach, a dodatkowo jeśli jest wyjęte prosto z lodówki – stanowi (pyszny <3) okład na zmienione śluzówki.
❼ Wersję -1- i -2- można przygotować razem (jeden mus) – podobne ciasta w dwóch wersjach łatwo zrobić „w jednym” momencie, dzięki czemu mamy ciasto zarówno dla osoby na diecie lekkostrawnej jak i na normalnej.
❽ Ale, ale! Ciasto nr -1- lekkostrawne – jest równie pyszne (a może bardziej?) – więc spokojnie wszyscy mogą je jeść – nie tylko Ci, którzy potrzebują specjalnej, restrykcyjnej diety.
❾ No i co tu dużo mówić? Ciasta są pyszne. Wypróbujcie! <3

Renata

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *