Ciasteczkowy recykling

🌲🌲Święta, święta i po świętach. 🌲🌲

Szybko minęło?

Przejedzeni? 🤔

Pewnie i u Was – jak u większości – w domu można znaleźć niezliczoną ilość ciast, makowców i pierniczków…

A jedno to już się “przejadło”, drugie jest za suche, trzecie nie może długo leżeć?

A niedługo Sylwester..

Co by tu zrobić z nadmiarem? 🤭

Dziś poznajcie dietetyka, który nie lubi marnowania żywności.

Mam dla Was pomysł na recykling ciastkowy 🙃🙃

Choć – przyznam się bez bicia – to co Wam dzisiaj przedstawię nie powstało w wyniku próby wykorzystania “starych” ciastek a jedynie pierniczków-niewypałków 😀

No cóż, jako że jestem przykładem osoby, która nałogowo eksperymentuje w kuchni i nie potrafi trzymać się żadnego przepisu – wiecznie tworzy “coś nowego” – nie zawsze “to nowe coś” jest strzałem w dziesiątkę 😀

Czasem coś nie do końca mi wychodzi lub nie do końca smakuje tak jak chciałam 🙈

W tym roku eksperymentowałam sobie z pierniczkami i wyszły mi trochę za suche :O

Tak więc – żeby goście mieli co jeść – zrobiłam inne – nowe, które wyszły pyszne 😀

Pozostało jednak całe pudełko pierniczków niewypałków, z którymi nie wiedziałam co począć.. Choć ciasto było idealne do wykrajania różnych kształtów i ładnie wyglądały po upieczeniu nie chciało się ich jeść 🙁

Pamiętajcie, że wyznacznikiem dobrych wypieków jest wyjadanie przez domowników 😀

No cóż – nie kusiły, więc trzeba było coś wymyślić.

Tak powstały pierniczkowe kulki 😀

No i wyszły pyszne 😀

Podsumowując – jeśli macie nieudane wypieki (choć zakładam,że nie) albo tonę pierniczków lub piernika lub innych ciast, które leżą i stają się niezjadliwe – zróbcie sobie cake pops na sylwestra 😀

Możecie też zrobić je z “dobrych” ciastek, ale po co ? 😀 😀


Składniki:

  • 750g pokruszonych (lub zmielonych) pierniczków, ciasteczek imbirowych, piernika, nadmiaru kruchego ciasta lub innych – byle bez kremów, mas, galaretek itd
  • ok. 100g mleka 2%
  • 300g powideł śliwkowych (jeśli pozostajemy w pierniczkowym nurcie) lub dżem 100% np. porzeczkowy (dobrze jak jest trochę kwaskowy)
  • 100g ksylitolu (chyba, że ciasto wyszło np. za słodkie i dlatego jest niezjadliwe:P )
  • 100g masła
  • 50g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka kakao
  • dla smakoszy – 2 łyżki rumu
  • bakalie – według preferencji – np. 30g orzechów włoskich, 30g laskowych

Do obtoczenia potrzebujemy jeszcze: czekoladę gorzką (100g + 30g masła), wiórki kokosowe, pokruszone orzechy – co dusza zapragnie 🙂

Sposób przygotowania:

Ciastka (u mnie pierniczki) lub ciasto, które chcemy “zutylizować” kruszymy na małe kawałki lub blendujemy na gładką masę. Ja zmiksowałam swoje pierniczki na puch 😂 😂

Ksylitol rozpuszczamy z masłem, gorzką czekoladą i kakao, możecie dodać rum.

Powolutku wlewamy masę do pierniczkowego puchu. Zagniatamy ciasto. Jeśli masa stanie się plastyczna zanim dodacie cały płyn – nie wlewajcie go na siłę.

Tak naprawdę wszystko zależy od tego jakie ciastka używacie 😀

Róbcie to na oko 😀

Jeśli macie już plastyczną masę – zaczynamy zabawę.

Formujemy małe kulki.

Ja podzieliłam swoje kulki mniej więcej na połowę.

Pierwszą – od razu obtoczyłam bez żadnej polewy – tylko w wiórkach kokosowych.

Nad drugą połową trochę bardziej się poznęcałam 😀

Rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem masła.

Końcówki wykałaczek moczymy w czekoladzie i wbijamy w kulkę.

Odstawiamy do lodówki lub na balkon jeśli jest wystarczająco zimno ❄❄❄

Gdy patyczki dobrze się już trzymają całe kuleczki moczymy w czekoladzie i obsypujemy albo orzechami, albo migdałami, albo wiórkami albo czym chcemy 🙂

Gotowe “lizaczki” odstawiamy do schłodzenia. Najlepiej przygotować sobie pudełko, w które będzie można wbić wykałaczki i w taki sposób chłodzić kulki.

Gotowe 🙂

Ciasteczkowe kulki muszą być przechowywane w lodówce, no i najlepiej smakują na zimno.

Pamiętajcie, że każde z nich mogą smakować inaczej – moje pierniczki zawierały dużo kardamonu, gałki, imbiru i cynamonu więc były dość mocno “pierniczkowe”. Wszystko zależy od tego co lubicie 🙂

Jak podać?

Najlepiej pięknie!

Dla mnie jedzenie i jego podawanie to pewna forma sztuki.

Nie obędzie się bez drewnianych podstawek i jodłowych gałązek 😍

 

Smacznego 😀

PS. Nie bójcie się przyznać, że czasem coś Wam nie wychodzi 😀

Trening czyni mistrza, a eksperymentowanie w kuchni to niezwykła przygoda 🤩

No i świadczy już o pewnej kulinarnej klasie 😉

 

 

Renata

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *