Czekoladowy krem z awokado

Co zamiast budyniu ?

Może coś bogatszego w jednonienasycone kwasy tłuszczowe?

Czy taki krem może być pełnowartościowy?

Czy może stanowić osobny, „bezkarny” posiłek?

A i owszem!

Mamy tu i białko, i tłuszcze, i węglowodany.

Czy deser może być zdrowy?

Mamy gamę witamin i składników mineralnych.

Mamy wszystko co potrzeba.

No i ten smak!

Składniki na 1 porcję stanowiącą cały posiłek:

  • Awokado – 40g
  • Banan – 120g
  • Daktyle, suszone – 10g
  • Kakao prawdziwe – 10g
  • Orzechy laskowe – 10g
  • Serek wiejski – 100g

PS. Jeśli chcecie, aby nie był to osobny posiłek, a jedynie dodatek – zmniejszcie porcje.

Przygotowanie:

Daktyle gotować na parze przez 10 minut bądź zalać wrzątkiem i odcedzić po 15 minutach. Awokado i banan muszą być dojrzałe i miękkie. Należy je obrać i zmiksować wraz z kakao, daktylami, serkiem i dodać pokruszone orzechy (orzechów nie miksować).


Wartość odżywcza:
Energia: 408 kcal
Białko: 15,46g
Tłuszcz: 19,99g
Węglowodany: 47,11g
Błonnik: 5,7g


Polecam!

Zdjęcie pochodzi z albumu pacjentów, tak pysznie jedzą pacjenci na moich dietach 😀

Renata

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *