Właśnie, dobre pytanie !
Jak myślicie? Czy koktajle sprawdzają się u pacjentów onkologicznych lub u innych wymagających wsparcia żywieniowego?
Wbrew pozorom ja bardzo lubię koktajle 😍 Lubię je rozpisywać w dietach.
Czemu?
✅ Mogą dostarczyć naprawdę wielu wartościowych składników!
✅ Możemy stworzyć wysokokaloryczne, wysokobiałkowe koktajle
✅ Dodając odżywkę białkową czy np. ser twarogowy lub jogurt skyr możemy dostarczyć dobrze przyswajalne białko
✅ Dodając olej lniany czy oliwę z oliwek dodajemy nie tylko „energii”, ale i jakże ważnych nienasyconych kwasów tłuszczowych <3
✅ Są proste w przygotowaniu
✅ Można robić je w niezliczonej ilości wersji
✅ Są idealne w przypadku braku apetytu – dużo łatwiej jest coś wypić, niż zjeść 😊
✅ Są idealne jako przekąski pomiędzy głównymi posiłkami
✅ Świetnie sprawdzają się w przypadku pacjentów z mucositis (uszkodzeniami śluzówek) np. u pacjentów po chemioterapiach, szczególnie u moich hematologicznych pacjentów po przeszczepach szpiku
✅ Czasami są wręcz niezbędne – np. zaraz po operacji raka kratni, po usunięciu sondy, a służą urozmaiceniu diety jako dodatek do ONSów
Czy zawsze są dobre?
❌ muszą na nie uważać cukrzycy – mogą mieć niepożądany wpływ na glikemię – produkty miksowane powodują wyższy wzrost glukozy we krwi, niż te – podawane w kawałkach
ale, ale! dodatek białka i tłuszczu będzie spowalniał wchłanianie glukozy, więc jeśli koktajle będą dobrze zbilansowane to mogą nie stanowić problemu 🙂
❌ należy uważać na nie przy biegunkach – w zależności od składu i ilości płynu – aby nie nasiliły biegunki
Czy są lepsze niż ONSy (Nutridrink, Fresubin, Resource itp)?
Niekoniecznie, ale w wielu przypadkach są równie dobre!
Trzeba też pamiętać, że mogą być po prostu smaczniejsze, bo nie są sztuczne.
Łatwiej dobrać smak wg preferencji pacjenta.
👑 I jeszcze złota zasada! 👑
Jak zrobić idealny koktajl?
Dla mnie najważniejsze jest to, aby każdy z nich składał się z trzech grup makroskładników:
❶ BIAŁKO
📌 np. odżywka białkowa, odżywka białkowa sojowa, ser twarogowy, mleko, jogurt skyr, jogurt sojowy, serek wiejski
❷ WĘGLOWODANY
📌 owoce – banan, jabłko, mango, gruszka, kiwi, wiśnie, maliny, truskawki….
I tu w zależności od potrzeb i stanu pacjenta – mogą być surowe lub ugotowane, czasami trzeba je przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek
📌 warzywa – np. buraki, szpinak
📌 kasze (manna, jaglana, kuskus) lub kaszki (np. ryżowa, kukurydziana), ryż
❸ TŁUSZCZE
📌 np. olej lniany, oliwa z oliwek, olej z orzechów włoskich, awokado lub orzechy u pacjentów niebędących na lekkostrawnych niskotłuszczowych dietach
Koktajl ze zdjęcia – u pacjenta zaraz po przeszczepie szpiku – banan+jabłko+kiwi – ugotowane, zmiksowane z odżywką białkową (Protifar) i olejem rzepakowym. Pyszne i odżywcze <3