Azotyn sodu, fosforan potasu, skrobia roślinna, tłuszcz palmowy, maltodekstryna, sól, karagen, wzmacniacze smaku, sztuczne aromaty, stabilizatory…
VS
Mięso + przyprawy ?
Co wybierasz?
Wędlinę?
A po co Ci to wszystko?
Bardzo ciężko jest kupić dobrej jakości wędlinę.
Co znajdujemy w wędlinach, kiełbasach, parówkach?
Przede wszystkim często nikłą zawartość mięsa! 50,70%..
A do tego:
➡ Białko sojowe, błonnik, skrobia roślinna – mają zdolności wchłaniania ogromnej ilości wody, więc wędlina zawierająca te substancje w składzie jest wędliną niskiej jakości.
I co kupujecie? Drogą wodę ! 💦 Wodę ukrytą w wędlinie.
➡ Glukoza, maltodekstryna – po co dodatek cukru? Maltodekstryny mają bardzo wysoki indeks glikemiczny, znacznie podnoszą poziom glukozy we krwi. Powinni pamiętać o tym przede wszystkim cukrzycy oraz insulinooporni. Ale także zdrowi.. bo chyba nie chcą się doprowadzić do stanu przedcukrzycowego? Prewencja, pamiętajcie!
➡ Możemy znaleźć też MOM (mięso oddzielone mechanicznie). Nie mylić z MNIAM 😀
➡ Ogromna ilość soli. A np. małym dzieciom zaleca się ograniczenie soli w diecie (m.in. ze względu na ryzyko chorób układu krążenia jak i obciążenie nerek).. więc czy powinniśmy podawać im wędlinę?
Raczej nie.
Ok, da się kupić dobry produkt, ale:
- Jest drogi
- Czasem ciężko go dostać
Więc.. najlepiej w ogóle ich nie wprowadzać, bo jeśli przyzwyczaimy dziecko przy rozszerzaniu diety, że dostaje pyszną, piękną różowiutką wędlinkę.. to oduczyć będzie ciężko.
➡ Wędliny zawierają azotyn sodu (E250), który może wiązać się z powstawaniem rakotwórczych nitrozoamin. Według komisji EFSA (European Food Safety Authority – Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności – na przekroczenie dopuszczalnych norm najbardziej narażone są dzieci.
Co ważne, azotany przedostają się przez łożysko do krwi płodu. Badania potwierdziły że ograniczanie spożycia przetworzonego mięsa przez kobiety ciężarne (a tym samym dostarczanie mniejszych ilości nitrozozwiązków) może zmniejszać ryzyko wystąpienia nowotworów mózgu u dzieci!
Co w wędlinach budzi także spore wątpliwości?
➡ Fosforany.
Są bardzo powszechnie dodawane do przetworów mięsnych. Stosuje się jako środek przeciwzbrylający, poprawiający konsystencję oraz jako regulator kwasowości.
Oczywiście to zagrywki producenta, aby na daną wędlinę był jak największy popyt.
Najczęściej dodawany jest fosforan potasu, i sam w sobie jest on uznawany za bezpieczny (Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) przyznaje tej substancji status GRAS – Generally Recognized As Safe).
ALE…
Jest źródłem fosforu. A samo mięso zawiera już spore ilości fosforu. Nadmiar fosforu w diecie może zaburzać prawidłowy stosunek wapnia do fosforu, a to z kolei przyczynia się do zwiększenia ryzyka osteomalacji i osteoporozy.
Większość ludzi kupując na wagę wędliny w sklepie mięsnym uważa, że to lepszy wybór. Owszem, często tak jest.. ale nie zawsze. Często po mimo tego, że wędliny sprzedawane są na wagę, że wyglądają pięknie i są drogie.. często składowo są „byle jakie”.
No i jeszcze jedna sprawa.. w mięsnych mamy utrudnione zadanie w kwestii analizy składów.
Kto z Was faktycznie prosi o skład? Takie macie prawo. Owszem. Ale czy spiesząc się, stojąc w kilometrowej kolejce do mięsnego prosicie o skład produktów? 🤔
Szczerze? Jeszcze nigdy mi się nie zdarzyło z tym spotkać, żeby ktoś obok mnie prosił o przedstawienie mu składu. Ale – jasne – może nie trafiłam, może mam w Was za małą wiarę i czasami to jednak robicie.
Fakt jest taki, że przynajmniej w pakowanej wędlinie możecie przeczytać na spokojnie skład.. ale przeczytać i jej nie wziąć 😎
Badania The International IARC (Agency for Research on Cancer – Międzynarodowa Agencja badań nad rakiem) wskazują na to, że spożywanie 50 gramów przetworzonego mięsa (czyli np. wędliny, parówki) dziennie zwiększa ryzyko wystąpienia raka jelita grubego o 18%.
Przerażające takie dane, co?
Według wytycznych WHO nie powinniśmy przekraczać ilości 0,5 kilograma mięsa i jego przetworów w ciągu tygodnia. Powiecie, że to mało? Owszem. Szukajcie też innych źródeł białka – takich jak strączki, ryby, nabiał.
Nie dajcie się też nabrać na nazwy handlowe wędlin. Domowa, wiejska, dziadunia, babuni itp. Itd. To wcale nie oznacza, że nie są naładowane ulepszaczami i konserwantami.
I zdrobnienia – szyneczka, kurczaczek, polędwiczka. Zdrabnianie często sugeruje nam, ze jest to żywność przeznaczona dla dzieci, ale nic bardziej mylnego ! Musicie czytać składy. Dobra wędlina powinna mieć dużą zawartość mięsa np. 90%, przyprawy naturalne.
To może zamiast wariować kupicie kawałek mięsa?
Jak przygotować mięso, którym potem obłożycie kanapki?
Polecam Wam najprostszy, najszybszy i najzdrowszy sposób!
Potrzebne są Wam składniki:
- Mięso
- Przyprawy
Jakie?
A no to już zależy od Was. Ja najczęściej piekę indyka. Dużą polędwicę. Ale czasem nawet małe piersi z kurczaka.
Możecie też wykorzystać inne mięso, nie drób.
Nie obtaczam go w żadnym oleju. Nie używam ani grama soli.
Surowe mięso myję, obtaczam w ulubionych ziołach.
Spróbujcie sobie upiec kilka opcji smakowych np:
- Kurkuma + kolendra + pieprz + tymianek
- Bazylia + oregano + czerwona papryka + czosnek
- Tymianek + majeranek + zioła prowansalskie + ostra papryka
I znajdzie te, które smakują Wam najbardziej! Mieszajcie, kombinujcie.
Przekładam do naczynia żaroodpornego z pokrywką. Piekę w 180°C przez pierwsze 20-25min z przykrywką, potem na ok. 15min zdejmuję przykrywkę, aby woda „wypuszczona” z mięsa odparowała.
Mięso należy wystudzić, schłodzić w lodówce. Dopiero, gdy jest zimne – nie kruszy się przy krojeniu.
Możecie kupić kilka różnych mięs i upiec. A potem zamrozić. Szkoda odpalać piekarnika na jedną małą pierś z kurczaka 🙂
Polecam! 🙂
1. Re-evaluation of potassium nitrite (E 249) and sodium nitrite (E 250), EFSA Journal 2017;15(6):4786
2. Childhood Brain Tumors and Maternal Cured Meat Consumption in Pregnancy: Differential Effect by Glutathione S-Transferases, Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2011 November ; 20(11): 2413–2419.
3. Nitrates and Nitrites in Meat Products–Nitrosamines Precursors, Rev Med Chir Soc Med Nat Iasi. Apr-Jun 2011;115(2):606-11.
4.https://www.accessdata.fda.gov/scripts/cdrh/cfdocs/cfcfr/CFRSearch.cfm?fr=182.6285