Domowe frytki i kotleciki ze śliwką

A dziś pomysł na…

pyszny obiad 🤩

Domowe frytki, kotleciki z indyka ze śliwką pieczone w piekarniku i surówka z kapusty.

Zdrowe, smakowite i domowe, polecam! 

Frytki:

Co nam potrzebne?

  • ziemniaki
  • olej rzepakowy lub oliwa z oliwek
  • majeranek, czerwona papryka, curry, pieprz, bazylia, oregano

Ziemniaki obrać i pokroić w słupki.

Wymieszać z olejem i przyprawami, każdy ziemniaczek musi być leciutko obtoczony!

Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (200°C), pieczemy ok. 40 minut – w zależności od grubości słupków i pożądanego stopnia wypieczenia.

 

Kotleciki – 8 sztuk:

  • 500g mielonego mięsa z indyka (pamiętajcie by nie kupować paczkowanego 😊 )
  • śliwka suszona – 8 sztuk
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki żytniej 2000
  • bazylia, oregano, tymianek, czosnek, czerwona papryka

Sposób przygotowania:

Wymieszaj masę razem, formuj kotleciki wkładając do każdego po jednej śliwce. Wyłóż na blachę (na papier do pieczenia) i piecz w piekarniku razem z frytkami. Włóż tak, aby piec je około 25 minut.

 

Surówka z kapusty – 4 porcje:

  • 1/2 niewielkiej główki kapusty białej
  • 1 marchewka
  • 1 mała cebula
  • 1 małe jabłko
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • szczypiorek – 2 łyżki
  • sól, pieprz

Wymieszać razem poszatkowaną kapustę, marchew, cebulę i szczypiorek. Jogurt wymieszać z przyprawami, olejem, musztardą. Połączyć.

I gotowe 😍

 

Wypróbujcie, jeśli w obecnych czasach trochę nudzicie się w domu 🙂

I uważajcie na siebie <3

 

Renata

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *