A dziś pomysł na…
pyszny obiad 🤩
Domowe frytki, kotleciki z indyka ze śliwką pieczone w piekarniku i surówka z kapusty.
Zdrowe, smakowite i domowe, polecam!
Frytki:
Co nam potrzebne?
- ziemniaki
- olej rzepakowy lub oliwa z oliwek
- majeranek, czerwona papryka, curry, pieprz, bazylia, oregano
Ziemniaki obrać i pokroić w słupki.
Wymieszać z olejem i przyprawami, każdy ziemniaczek musi być leciutko obtoczony!
Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (200°C), pieczemy ok. 40 minut – w zależności od grubości słupków i pożądanego stopnia wypieczenia.
Kotleciki – 8 sztuk:
- 500g mielonego mięsa z indyka (pamiętajcie by nie kupować paczkowanego 😊 )
- śliwka suszona – 8 sztuk
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki żytniej 2000
- bazylia, oregano, tymianek, czosnek, czerwona papryka
Sposób przygotowania:
Wymieszaj masę razem, formuj kotleciki wkładając do każdego po jednej śliwce. Wyłóż na blachę (na papier do pieczenia) i piecz w piekarniku razem z frytkami. Włóż tak, aby piec je około 25 minut.
Surówka z kapusty – 4 porcje:
- 1/2 niewielkiej główki kapusty białej
- 1 marchewka
- 1 mała cebula
- 1 małe jabłko
- 100 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki oleju lnianego
- 1 łyżeczka musztardy
- szczypiorek – 2 łyżki
- sól, pieprz
Wymieszać razem poszatkowaną kapustę, marchew, cebulę i szczypiorek. Jogurt wymieszać z przyprawami, olejem, musztardą. Połączyć.
I gotowe 😍
Wypróbujcie, jeśli w obecnych czasach trochę nudzicie się w domu 🙂
I uważajcie na siebie <3