Mam dla Was obiecany przepis na „pizzerki z Kościelca”. Tak właśnie. Wędrowały ze mną po tatrzańskich szlakach, to idealna przekąska na górskie wyprawy 🙂
Ale.. w domu, podawane na ciepło są równie pyszne!
Zdradzę Wam też sekret, z tego ciasta można również upiec klasyczną, pyszną pizzę 🙂
Polecam <3
Składniki na 15 sztuk:
Rozczyn:
- 50g drożdży
- 2 łyżki cukru
- 1 szklanka ciepłej wody
- 3 łyżki mąki
Ciasto:
- 550g mąki pszennej
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 0,5 szklanki wody
- Łyżeczka soli
Dodatki – według upodobań (np. wędlina, pieczarki, cebula, papryka)
Sos pomidorowy:
- Przeciec pomidorowy 200g
- Mleko – pół szklanki
- Przyprawy: bazylia i oregano (po płaskiej łyżeczce), pieprz, kolendra (lub inne np. czosnek)
- Łyżeczka mąki żytniej 2000 drobno mielonej
Sposób przygotowania:
Drożdże rozkruszamy w miseczce, zalewamy ciepłą (nie gorącą!) wodą, dodajemy cukier i mąkę. Mieszamy, aż masa będzie gładka. Odstawiamy w ciepłe miejsce (np. do uchylonego piekarnika nagrzanego na najniższą temperaturę). Czekamy 10-15 min, aż drożdże urosną.
Następnie rozczyn mieszamy z mąką, oliwą, wodą, płaską łyżeczką soli i wyrabiamy ciasto, aż stanie się elastyczne i niezbyt klejące. Jeśli za bardzo się klei można dodać odrobinę mąki.
Ciasto formujemy w kulę, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Następnie wyrabiamy rękoma i formujemy kulki, z których potem formujemy płaskie placuszki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Ja z podanej porcji robię 15 pizzerek, ale wszystko zależy jaką wielkość sobie wybierzecie 🙂
Na każdy placuszek nakładam przygotowany wcześniej sos.
Na pizzerki rozsmarowujemy sos i nakładamy dowolne dodatki (mogą to być pieczarki, cebula, wędlina, papryka, cząstki brokułu itd.). Warzywa nie powinny być całkiem surowe – mogą być ugotowane na parze czy podduszone. Posypujemy serem.
Wstawiamy do nagrzanego (!) piekarnika. Pieczemy 15-20 minut w 210°C na funkcji góra-dół.
Sos: przecier pomidorowy podgrzewamy, dodajemy przyprawy i mleko rozmieszane z mąką. Gotujemy razem, aż zredukujemy ilość płynu i sos będzie dość gęsty.
Jak zrobić z tego przepisu pizzę? 🍕
Jeśli nie macie czasu – jest to idealna porcja na pizzę na jedną blachę (wielkość jak standardowa duża blacha z piekarnika). Po prostu zamiast formować małe placuszki, wyłóżcie ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (jeśli mocno się klei zmoczcie dłonie). Na to sos, dodatki i do pieca 😊
Pizzerki można przechowywać nawet kilka dni, najlepiej w lodówce, ale nie jest to konieczne 🙂
Wypróbujcie!