Oto pomysł na wartościową przekąskę o wysokiej gęstości energetycznej – mała objętość, duża wartość odżywcza 🙂
Zdjęcie pochodzi z albumu jednej z moich pacjentek, dziękuję <3
To bogate źródło witaminy C (natka pietruszki) czy jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (awokado). Wypróbujcie bo jest pyszne! 😍
Koktajle i musy to świetny sposób na wprowadzenie dodatkowej porcji składników odżywczych w diecie pacjentów ONKO.
Pisałam o tym tu: Czy shake lub koktjal ma rację bytu u pacjentów ONKO?
Więc nie zastanawiajcie się tylko do dzieła!
Składniki na 1 porcję:
- Awokado – 1/2 sztuki (70g)
- Banan – 1/2 sztuki (60g)
- Kiwi – 1 sztuka (80g)
- Pietruszka, liście – 1 łyżka (10g)
- Jogurt naturalny Skyr – 5 łyżek (125ml)
- Płatki owsiane górskie – 1 i 1/2 łyżki (15g)
Przygotowanie:
➨ To jedna chwila 🙂
➨Wszystkie owoce i awokado obrać, zmiksować na gładką masę wraz z jogurtem.
➨ Potem dodać płatki owsiane i zjeść od razu (aby nie namokły – bo wzrośnie indeks glikemiczny).
★ Jeśli chcesz – możesz dodać wodę, aby mus był bardziej płynny.
Wartość odżywcza w 1 porcji :
Energia: 364 kcal
Białko: 19.95 g
Tłuszcze: 12,41 g
Węglowodany: 45,79g
❤ ONKOINFORMACJA ❤
❶ Wysoka gęstość energetyczna – mała objętość, duża energetyczność – prosty przepis na wzbogacenie diety ONKO szczególnie u tych pacjentów, u których doskwiera brak apetytu.
❷ Natka pietruszki jest bogata w witaminę C, a więc koktajl jest bogaty w antyoksydanty!
❸ Skyr jest z kolei źródłem łatwoprzyswajalnego białka, czego ciągle szukamy u ONKOpacjentów, szczególnie przy kacheksji nowotworowej lub w celu jej zapobiegania.
❹ Wbrew pozorom „moje” ONKOdzieci lubią dziwne, ZIELONE potrawy 🙂
❺ Posiłek pochodzi z jadłospisu pacjentki po resekcji żołądka, u której walczymy o odbudowę masy ciała.