Fritatta z warzywami i płatkami

Brak pomysłów na ciekawe dania ?

Może spróbujecie fritatty jajecznej z warzywami i płatkami owsianymi? 😀

Polecam! Wygląda smakowicie, nie? To właśnie kolejne ze zdjęć pochodzących od pacjentów, takie rzeczy tylko w moich dietach 😉 🙂

Najważniejsze by się nie umartwiać 🙂 A jeść zdrowo no i smacznie 🙂 🙂

Składniki:

  • Jaja kurze całe – 3 sztuki (150 g)
  • Szczypiorek – 2 łyżeczki (10 g)
  • Cukinia – 1/2 sztuki (125 g)
  • Kukurydza konserwowa – 2 łyżki (30 g)
  • Papryka czerwona – 1/2 sztuki (115 g)
  • Płatki owsiane – 6 łyżek (60 g)
  • Pomidor – 1 sztuka


Sposób przygotowania:

Do jajek należy dodać odrobinę soli i pieprz, a następnie roztrzepać je (można ubić mikserem lub blenderem).

Wmieszać płatki owsiane. Następnie wylać do formy na tartę. Na roztrzepane jajka ułożyć pokrojone warzywa i posypać tymiankiem lub innymi ziołami według uznania.

Piec w piekarniku w temperaturze 150 stopni przez 15min.

Wartość odżywcza:

Energia: 505 kcal
Białko: 30,62 g
Tłuszcze:20,12 g
Węglowodany: 63,34 g

Pamiętajcie, że ilość jajek i płatków można redukować – w zależności od posiłku, kaloryczności diety, ilości osób itd. 😉

Smacznego!

Renata

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *