Brak pomysłów na ciekawe dania ?
Może spróbujecie fritatty jajecznej z warzywami i płatkami owsianymi? 😀
Polecam! Wygląda smakowicie, nie? To właśnie kolejne ze zdjęć pochodzących od pacjentów, takie rzeczy tylko w moich dietach 😉 🙂
Najważniejsze by się nie umartwiać 🙂 A jeść zdrowo no i smacznie 🙂 🙂
Składniki:
- Jaja kurze całe – 3 sztuki (150 g)
- Szczypiorek – 2 łyżeczki (10 g)
- Cukinia – 1/2 sztuki (125 g)
- Kukurydza konserwowa – 2 łyżki (30 g)
- Papryka czerwona – 1/2 sztuki (115 g)
- Płatki owsiane – 6 łyżek (60 g)
- Pomidor – 1 sztuka
Sposób przygotowania:
Do jajek należy dodać odrobinę soli i pieprz, a następnie roztrzepać je (można ubić mikserem lub blenderem).
Wmieszać płatki owsiane. Następnie wylać do formy na tartę. Na roztrzepane jajka ułożyć pokrojone warzywa i posypać tymiankiem lub innymi ziołami według uznania.
Piec w piekarniku w temperaturze 150 stopni przez 15min.
Wartość odżywcza:
Energia: 505 kcal
Białko: 30,62 g
Tłuszcze:20,12 g
Węglowodany: 63,34 g
Pamiętajcie, że ilość jajek i płatków można redukować – w zależności od posiłku, kaloryczności diety, ilości osób itd. 😉
Smacznego!