Gulasz z soczewicy

Kto ma ochotę na coś rozgrzewającego?

Niestety sezon grypowy w pełni, pewnie część z Was zapakowana jest w kołderki z bliskim dostępem do chusteczek…

Na taką okoliczność i wstrętną pogodę za oknem polecam gulasz z soczewicy.

Tak jak wspomniałam ostatnio – i tym razem zdjęcie i przygotowanie posiłku zawdzięczam jednemu z pacjentów 🙂

Składniki na jedną średniej wielkości porcję:

  • Soczewica czerwona, nasiona suche – 1/3 szklanki (40 g)
  • Sezam, nasiona – 1 łyżka (10 g)
  • Cebula – 1/3 sztuki (40 g)
  • Czosnek – 2 ząbki (10g)
  • Kapusta kiszona – 1/3 szklanki (40 g)
  • Koncentrat pomidorowy 30% – 3 łyżeczki (45 g)
  • Oliwa z oliwek – 1 łyżka (10 ml)
  • Papryka czerwona – 1/4 sztuki (60 g)
  • Pietruszka, natka – 1 i 1/4 łyżki (12 g)
  • Pomidory krojone z puszki -1/2 szklanki (120 g)

Sposób przygotowania:

Nasiona soczewicy ugotuj bez namaczania przez 15 – 20 minut w podwójnej ilości wody w stosunku do ilości soczewicy.

Pokrój cebulę i paprykę w kostkę. Posiekaj drobno kapustę. Posiekaj natkę i przeciśnij przez praskę czosnek. Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę, paprykę i czosnek z kurkumą i chilli.

Dodaj ugotowaną soczewicę, pomidory, koncentrat, oregano i duś razem 10-15 minut.

Połóż na talerz i posyp natką pietruszki i sezamem.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Energia:   382kcal
Białko: 18,59 g
Tłuszcze: 18,57 g
Węglowodany: 43,6 g
Błonnik: 10,81 g

Renata

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *