Kto ma ochotę na coś rozgrzewającego?
Niestety sezon grypowy w pełni, pewnie część z Was zapakowana jest w kołderki z bliskim dostępem do chusteczek…
Na taką okoliczność i wstrętną pogodę za oknem polecam gulasz z soczewicy.
Tak jak wspomniałam ostatnio – i tym razem zdjęcie i przygotowanie posiłku zawdzięczam jednemu z pacjentów 🙂
Składniki na jedną średniej wielkości porcję:
- Soczewica czerwona, nasiona suche – 1/3 szklanki (40 g)
- Sezam, nasiona – 1 łyżka (10 g)
- Cebula – 1/3 sztuki (40 g)
- Czosnek – 2 ząbki (10g)
- Kapusta kiszona – 1/3 szklanki (40 g)
- Koncentrat pomidorowy 30% – 3 łyżeczki (45 g)
- Oliwa z oliwek – 1 łyżka (10 ml)
- Papryka czerwona – 1/4 sztuki (60 g)
- Pietruszka, natka – 1 i 1/4 łyżki (12 g)
- Pomidory krojone z puszki -1/2 szklanki (120 g)
Sposób przygotowania:
Nasiona soczewicy ugotuj bez namaczania przez 15 – 20 minut w podwójnej ilości wody w stosunku do ilości soczewicy.
Pokrój cebulę i paprykę w kostkę. Posiekaj drobno kapustę. Posiekaj natkę i przeciśnij przez praskę czosnek. Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę, paprykę i czosnek z kurkumą i chilli.
Dodaj ugotowaną soczewicę, pomidory, koncentrat, oregano i duś razem 10-15 minut.
Połóż na talerz i posyp natką pietruszki i sezamem.
Wartość odżywcza jednej porcji:
Energia: 382kcal
Białko: 18,59 g
Tłuszcze: 18,57 g
Węglowodany: 43,6 g
Błonnik: 10,81 g