Jabłkowe placuszki z maślanki z odżywką białkową

A dziś przepis na jedno z dań pochodzących z jadłospisów moich pacjentów. Zdjęcie dzięki uprzejmości jednej z moich ONKO pacjentek <3

Przepis na pyszne placuszki z maślanki, z odżywką białkową, w końcu tak często brakuje nam białka w diecie u pacjentów nowotworowych.

Ciekawi smaku?



Przepis na 1 porcję:

➤ Jaja kurze – 1 sztuka (lub samo białko)
➤ Mąka żytnia, typ 1400 – 2-4 łyżki (w zależności od tego jak soczyste jest jabłko) – może być pszenna tortowa
➤ Jabłko 150g (ok. 3/4szt)
➤ Oliwa z oliwek – 2/3 łyżki – 7ml
➤ PROTIFAR – (10g) – odżywka białkowa z firmy Nutricia – lub inna
➤ Maślanka – 3/4 szklanki (200ml)

Sposób przygotowania:

➺ Maślankę zmiksuj z protifarem, upieczonym jabłkiem, oliwą, jajkiem i mąką.
➺ Ciasto ma być konsystencji jak na naleśniki, jeśli byłoby za rzadkie (zależy to m.in. od rodzaju jabłka) dodaj jeszcze mąki.
➺ Wylej małe placuszki na papier do pieczenia i upiecz na blaszce w temp. 200st przez kilka minut.



Wartość odżywcza w 1 porcji:
Energia: 464 kcal
Białko: 23,02g
Tłuszcze: 16,35g
Węglowodany: 58.96g


❤ ONKOINFORMACJA ❤

❶ Pamiętajcie, że takie pyszności również mogą być mega wartościowe!
❷ Dzięki przemyceniu odżywki białkowej – placuszki mają wysoką zawartość biała (tak pożądanego w niedożywieniu). W takiej postaci odżywka białkowa jest smaczna i „łatwa” do spożycia.
❸ Uwierzcie mi – dużo bardziej będziecie mieć ochotę na zjedzenie białkowych placuszków niż wypicie samej odżywki rozpuszczonej w wodzie 🙂 Dieta pacjentów ONKO to przede wszystkim kombinowanie!
❹ „Trzustkowcy” (onko, ale i OZT, PZT) powinni użyć samego białka, zamiast całego jaja 🙂
❺ Lekkostrawni – użyjcie mąki pszennej, zamiast żytniej.
❻ Placuszki te są wysokokaloryczne nie przez przypadek – wprowadzamy je u pacjentów kachektycznych, lub u których występuje ryzyko niedożywienia.

Renata

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *