Jagodowe szaleństwo bez cukru

Dziś propozycja jagodowego sernika na zimno – bez dodatku cukru, ale za to z gruszkami ? To gruszki nadają słodyczy 🙂

Oczywiście w dwóch wersjach – standardowej – na orzechowym spodzie oraz lekkostrawnej -> na biszkoptach.

Jest to lekka przekąska, szczególnie u osób u których ograniczamy cukry proste do minimum lub małych szkrabów, którym nie podajemy cukru 🙂 (one mogą zjeść nawet sam mus ?)

Składniki (wersja 2):

u mnie blacha 40×24,5cm (wymiary zewnętrzne)

SPÓD – orzechowe bogactwo!

  • 1 szklanka płatków owsianych górskich – ok. 110g
  • 40g masła
  • 2 łyżki masła orzechowego (ok. 40g)
  • 60g nerkowców
  • 80g orzechów arachidowych

To mój standardowy spód, który używam do wielu ciast 🙂

MASA JAGODOWA

  • jagody mrożone 300g
  • twaróg sernikowy mielony 1kg
  • gruszki (po obraniu i wycięciu gniazd nasiennych) ok. 700g
  • żelatyna w proszku 45g

Sposób przygotowania:

SPÓD:

➨ Połowę płatków zblendować (na „pył”).
➨ Płatki (jedne i drugie) rozmieszać z roztopionym masłem, masłem orzechowym, zmielonymi (na małe cząstki) nerkowcami oraz orzechami arachidowymi.
➨ Masa ma być trochę „klejąca”, jeśli nie jest – można dodać 1-2 łyżki wody.
➨ Wykładać na spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
➨ Docisnąć, tak, aby masa była w miarę „zbita”.
➨ Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 10-15 minut.

MASA JAGODOWA

➨ Jagody rozmrozić (nie odlewać soku).
➨ Gruszki obrać ze skórki i pokroić, zmiksować. Jeśli były bardzo dojrzałe, albo dodaliście odrobinę wody (żeby łatwiej było zmiksować) – podgotujcie je przez chwilę w garnku, aby zredukować odrobinę ilość płynu.
➨ Zmiksować jagody, dodać ser i zmiksować razem.
➨ Dodać do masy serowo-jagodowej mus gruszkowy i zmiksować.
➨ W między czasie przygotować żelatynę:

Żelatynę zalać kilkoma łyżkami zimnej wody (do przykrycia) i wymieszać, odczekać ok. 5 minut, zalać kilkoma łyżkami wrzątku, mieszać, aż żelatyna się rozpuści.

➨ Ostrożnie dodać do masy rozpuszczoną żelatynę i delikatnie wymieszać – można żelatynę dodawać to ciągle miksowanej masy (można też żelatynę zahartować – dodać do niej łyżkę masy, dokładnie wymieszać, a dopiero potem dodać ją do całości).
➨ Jagodową masę delikatnie rozsmarować na upieczonym spodzie.
➨ Wstawić do lodówki na min. 2h.



❤ ONKOINFORMACJA ❤

❶ Dlaczego serniki są super? Otóż mają dużo białka! Dużo pysznego, łatwoprzyswajalnego białka, które w takiej formie dużo łatwiej wprowadzić do diety pacjenta, który nie ma apetytu, a cierpi na kacheksję nowotworową.
❷ U pacjentów, u których wymagana jest dieta lekkostrawna niskotłuszczowa – zamiast spodu orzechowego można wyłożyć biszkopty.
❸ Jagodowy sernik na biszkoptach to dobry pomysł na przekąskę u pacjentów z mucositis (ze zmianami zapalnymi w obrębie śluzówek jamy ustnej) – ciasto jest leciutkie, mięciutkie, rozpuszcza się w ustach, a dodatkowo jeśli jest wyjęte prosto z lodówki – stanowi okład na zmienione śluzówki.
❹ Kto musi – może przygotować sernik na serze bez laktozy.
❺ Jagódki są pyszne, mają całą gamę antyoksydantów, które są ważnymi składnikami w ONKO-diecie.
❻ U moich drogich pacjentów z nowotworami trzustki, gdzie skupiamy się na dietach lekkostrawnych niskotłuszczowych i unikamy cukrów prostych (często z uwagi na częściową lub całkowitą resekcję trzustki) taki deser sprawdzi się idealnie – nie ma dodatku tłuszczu, ani cukru 🙂 Ale pamiętajcie, aby glikemię kontrolować – bo choć naturalne, to w gruszce też są cukry.
❼ Także u moich NIEONKO pacjentów znajdziemy zastosowanie takiej przekąski (na biszkoptach) – u pacjentów z zapaleniami jelit, żołądka, u pacjentów po OZT, PZT, czy choćby na początku po resekcji pęcherzyka żółciowego.

Spróbujcie! ????

Renata

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *