Jajeczne kotlety na parze?

Większości z Was kotlety jajeczne kojarzą się z dość mało zdrowym obiadem.. ciężkostrawnym, smażonym, w panierce z bułki tartej.

Mam rację?

Jaja są świetnym źródłem dobrze przyswajalnego białka, nie rezygnujmy z nich! Zróbmy tylko z nich dobry użytek 🙂

Aby były wilgotne.. mam dziś dla Was propozycję kotlecików jajecznych gotowanych 𝙣𝙖 𝙥𝙖𝙧𝙯𝙚! 🤯

Z dodatkiem słonecznika, dyni i suszonych pomidorów 😍

Składniki na 8 malutkich kotlecików:

  • Jaja – 5 sztuk
  • Suszone pomidory (takie „suche”, nie w oleju – nie ze słoika) – ok. 7 plastrów
  • Mąka kukurydziana – 1 łyżka (może być inna)
  • Słonecznik – 2 łyżki
  • Dynia – 2 łyżki
  • Przyprawy – curry, kolendra, pietruszka, odrobina soli i pieprz

Sposób przygotowania:

➺ 4 jaja gotujemy, studzimy i kroimy w kostkę.
➺ Suszone pomidory zalewamy wrzątkiem i czekamy ok. 10 minut.
➺ Osuszamy na ręczniku papierowym i kroimy w cienkie paski.
➺ W misce mieszamy pokrojone jaja, suszone pomidory, dynię, słonecznik.
➺ Wbijamy surowe jajko, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy.
➺ Na koniec dodajemy mąkę.

➺ W między czasie nastawiamy garnek z wodą (taki do gotowania na parze) lub parowar.
➺ Formujemy małe kotleciki i kładziemy je od razu na podstawce (sitku), na której gotujemy na parze. Kotleciki układamy od razu gdy woda już paruje!

➺ Na parze gotujemy ok. 10 minut. Wyciągamy na talerz bardzo ostrożnie – kotleciki są dość delikatne.

Gotowe!


❤ ONKOINFORMACJA ❤

❶ Idealne dla pacjentów onkologicznych, u których szukamy źródła białka! I u tych, u których występuje jadłowstręt do produktów mięsnych po chemioterapii (sami wiecie jak często to występuje! 🙁 )
❷ Idealne dla pacjentów onko, którzy są wegetarianami – takich pacjentów, również prowadzę 😉
❸ Z uwagi na dodatek nasion słonecznika i dyni dostarczamy do diety odpowiednich jednonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz całej gamy składników mineralnych m.in magnezu, potasu, cynku, miedzi czy manganu.
❹ Są wilgotne, co jest ważne u osób z suchością jamy ustnej po chemioterapii.
❺ Modyfikacje? U osób z mucositis (uszkodzenie i zapalenie błon śluzowych jamy ustnej) wykluczamy nasiona lub mielimy je, aby nie podrażniały śluzówek mechanicznie.
❻ U pacjentów, u których ograniczamy tłuszcze (a czasami i żółtka) – kotleciki można zrobić z samych białek i suszonych pomidorów – bez dodatku nasion.

Renata

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *