Większości z Was kotlety jajeczne kojarzą się z dość mało zdrowym obiadem.. ciężkostrawnym, smażonym, w panierce z bułki tartej.
Mam rację?
Jaja są świetnym źródłem dobrze przyswajalnego białka, nie rezygnujmy z nich! Zróbmy tylko z nich dobry użytek 🙂
Aby były wilgotne.. mam dziś dla Was propozycję kotlecików jajecznych gotowanych 𝙣𝙖 𝙥𝙖𝙧𝙯𝙚! 🤯
Z dodatkiem słonecznika, dyni i suszonych pomidorów 😍
Składniki na 8 malutkich kotlecików:
- Jaja – 5 sztuk
- Suszone pomidory (takie „suche”, nie w oleju – nie ze słoika) – ok. 7 plastrów
- Mąka kukurydziana – 1 łyżka (może być inna)
- Słonecznik – 2 łyżki
- Dynia – 2 łyżki
- Przyprawy – curry, kolendra, pietruszka, odrobina soli i pieprz
Sposób przygotowania:
➺ 4 jaja gotujemy, studzimy i kroimy w kostkę.
➺ Suszone pomidory zalewamy wrzątkiem i czekamy ok. 10 minut.
➺ Osuszamy na ręczniku papierowym i kroimy w cienkie paski.
➺ W misce mieszamy pokrojone jaja, suszone pomidory, dynię, słonecznik.
➺ Wbijamy surowe jajko, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy.
➺ Na koniec dodajemy mąkę.
➺ W między czasie nastawiamy garnek z wodą (taki do gotowania na parze) lub parowar.
➺ Formujemy małe kotleciki i kładziemy je od razu na podstawce (sitku), na której gotujemy na parze. Kotleciki układamy od razu gdy woda już paruje!
➺ Na parze gotujemy ok. 10 minut. Wyciągamy na talerz bardzo ostrożnie – kotleciki są dość delikatne.
Gotowe!
❤ ONKOINFORMACJA ❤
❶ Idealne dla pacjentów onkologicznych, u których szukamy źródła białka! I u tych, u których występuje jadłowstręt do produktów mięsnych po chemioterapii (sami wiecie jak często to występuje! 🙁 )
❷ Idealne dla pacjentów onko, którzy są wegetarianami – takich pacjentów, również prowadzę 😉
❸ Z uwagi na dodatek nasion słonecznika i dyni dostarczamy do diety odpowiednich jednonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz całej gamy składników mineralnych m.in magnezu, potasu, cynku, miedzi czy manganu.
❹ Są wilgotne, co jest ważne u osób z suchością jamy ustnej po chemioterapii.
❺ Modyfikacje? U osób z mucositis (uszkodzenie i zapalenie błon śluzowych jamy ustnej) wykluczamy nasiona lub mielimy je, aby nie podrażniały śluzówek mechanicznie.
❻ U pacjentów, u których ograniczamy tłuszcze (a czasami i żółtka) – kotleciki można zrobić z samych białek i suszonych pomidorów – bez dodatku nasion.