A dziś mam dla Was przepis na nieco lżejszą wersję jajecznicy.
A jakiej pysznej 🤭
A jakiej dobrej!
A zdjęcie pochodzi od jednego z moich pacjentów – jest to przepis na I śniadanie – jajecznica na parze w towarzystwie chleba żytniego razowego i soku pomidorowego 😋😋
A więc do rzeczy 🙂
Składniki na 1 porcję:
- Jaja kurze całe – 3 sztuki (150 g)
- Cebula – 1/2 sztuki (50 g)
- Mleko 2% – 1/5 szklanki (50 ml)
- Papryka czerwona – 2/3 sztuki (150 g)
- Czosnek – 2 ząbki (10 g)
- Seler naciowy – 1/8 sztuki (40 g)
Przygotowanie:
Jajka wbij do miseczki, dodaj mleko i pokrojone warzywa. Widelcem delikatnie skłóć składniki ze sobą. Miseczkę wstaw do garnka z gotującą się wodą. Masa jajeczna zacznie się ścinać, mieszaj ją aż do chwili, gdy białko i żółtko będą ścięte, a nadmiar wody z warzyw odparuje.
Wartość odżywcza jajecznicy:
Energia: 312 kcal
Białko: 23,94 g
Tłuszcze: 16,63 g
Węglowodany: 21,1 g
Smacznego!! 🙂