Grudzień.
Rozpoczyna się świąteczne szaleństwo.
Wpadliście już w zakupowy szał?
Przygotowujecie się na świąteczne gotowanie?
Pieczenie?
Czy kochacie makowce?
A czy wiecie jaki mak wybrać?
Najlepiej zwykły, nieprzetworzony, który samemu mielimy do wypieków.
Ale znając życie.. i wielu z Was.. najprościej pójść na łatwiznę.
„Nie mam czasu mielić maku”, „nie mam maszynki do mielenia”… Słyszeliście takie wymówki?
Ja niestety tak.
I co wtedy?
Wtedy część z Was sięga po gotowe masy makowe.
Właśnie. Masy makowe. A czy zdajecie sobie sprawę co w nich jest?
Oto kilka przykładów z etykiet:
woda, bakalie 28% (mak 22%, rodzynki, skórka pomarańczowa (skórka pomarańczowa, syrop glukozowo-fruktozowy)), cukier, miód sztuczny, mąka pszenna, aromat, regulator kwasowości – kwas cytrynowy
woda, mak biały (21%), syrop glukozowo-fruktozowy, cukier, skrobia pszenna, skrobie modyfikowane, regulator kwasowości – kwas cytrynowy, aromaty, substancja konserwująca – sorbinian potasu.
woda, mak niebieski (21%), cukier, bakalie (10%) [rodzynki, skórki pomarańczowe (skórki pomarańczowe, syrop glukozowo-fruktozowy, cukier, regulator kwasowości (kwas cytrynowy)), sól], skrobia w proszku, miód sztuczny [syrop glukozowo-fruktozowy, cukier, woda, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), karmel, aromat], serwatka w proszku z mleka (łącznie z laktozą), regulator kwasowości (kwas cytrynowy), aromaty
woda, mak niebieski, cukier, bakalie 10% – rodzynki, skórki pomarańczowe (skórki pomarańczowe, syrop glukozowo-fruktozowy, cukier, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, sól), skrobia, miód sztuczny, serwatka z mleka w proszku, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, aromaty
Mak 21%?! Miód sztuczny? Syrop glukozowo-fruktozowy? Aromaty? Skrobia modyfikowana? Konserwanty?
Serio? Chcecie raczyć się tym w święta?
Zdecydowanie odradzam.
Za to mam dla Was rozwiązanie.
W sklepach dostępny jest MAK MIELONY.
Tak – suchy mak mielony, nie żadna masa pseudo-makowa.
Suchy mak mielony, który w swoim składzie –UWAGA- nie ma nic innego niż MAK.
Jest gotowy do przygotowania z niego pysznej i zdrowej masy makowej.
Wystarczy sparzyć go wrzątkiem (nie trzeba mielić 🙂 ), dodać prawdziwy miód i ulubione bakalie.
I gotowe, a jakie zdrowe i pyszne! 🙂
Mak jest niezwykle bogaty w wapń! (aż 1438mg w 100g, przy mleku krowim 120mg/100g).
Pamiętajcie o tym i cieszcie się jego niezwykłym smakiem!