Jak wybrać mak?

Grudzień.

Rozpoczyna się świąteczne szaleństwo.
Wpadliście już w zakupowy szał?
Przygotowujecie się na świąteczne gotowanie?
Pieczenie?
Czy kochacie makowce?

A czy wiecie jaki mak wybrać?

Najlepiej zwykły, nieprzetworzony, który samemu mielimy do wypieków.
Ale znając życie.. i wielu z Was.. najprościej pójść na łatwiznę.
„Nie mam czasu mielić maku”, „nie mam maszynki do mielenia”… Słyszeliście takie wymówki?
Ja niestety tak.

I co wtedy?

Wtedy część z Was sięga po gotowe masy makowe.
Właśnie. Masy makowe. A czy zdajecie sobie sprawę co w nich jest?

Oto kilka przykładów z etykiet:

woda, bakalie 28% (mak 22%, rodzynki, skórka pomarańczowa (skórka pomarańczowa, syrop glukozowo-fruktozowy)), cukier, miód sztuczny, mąka pszenna, aromat, regulator kwasowości – kwas cytrynowy

woda, mak biały (21%), syrop glukozowo-fruktozowy, cukier, skrobia pszenna, skrobie modyfikowane, regulator kwasowości – kwas cytrynowy, aromaty, substancja konserwująca – sorbinian potasu.

woda, mak niebieski (21%), cukier, bakalie (10%) [rodzynki, skórki pomarańczowe (skórki pomarańczowe, syrop glukozowo-fruktozowy, cukier, regulator kwasowości (kwas cytrynowy)), sól], skrobia w proszku, miód sztuczny [syrop glukozowo-fruktozowy, cukier, woda, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), karmel, aromat], serwatka w proszku z mleka (łącznie z laktozą), regulator kwasowości (kwas cytrynowy), aromaty

woda, mak niebieski, cukier, bakalie 10% – rodzynki, skórki pomarańczowe (skórki pomarańczowe, syrop glukozowo-fruktozowy, cukier, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, sól), skrobia, miód sztuczny, serwatka z mleka w proszku, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, aromaty

 

Mak 21%?! Miód sztuczny? Syrop glukozowo-fruktozowy? Aromaty? Skrobia modyfikowana? Konserwanty?

Serio? Chcecie raczyć się tym w święta?

Zdecydowanie odradzam.
Za to mam dla Was rozwiązanie.

W sklepach dostępny jest MAK MIELONY.

Tak – suchy mak mielony, nie żadna masa pseudo-makowa.
Suchy mak mielony, który w swoim składzie –UWAGA- nie ma nic innego niż MAK.
Jest gotowy do przygotowania z niego pysznej i zdrowej masy makowej.
Wystarczy sparzyć go wrzątkiem (nie trzeba mielić 🙂 ), dodać prawdziwy miód i ulubione bakalie.
I gotowe, a jakie zdrowe i pyszne! 🙂

Mak jest niezwykle bogaty w wapń! (aż 1438mg w 100g, przy mleku krowim 120mg/100g).
Pamiętajcie o tym i cieszcie się jego niezwykłym smakiem!

 

 

Renata

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *