Jedzcie truskawki!!

Oto zaczyna się jeden z piękniejszych sezonów w roku.

Sezon truskawkowy!! 🍓🍓🍓

Czy istnieje ktoś kto nie lubi truskawek??????

A wiecie, że oprócz tego, że truskawki są takie pyszne, to jeszcze są naprawdę zdrowe?

Jedzcie je bez oporów!

Kilka słów o nich.

100g truskawek to zaledwie 33 kcal!

Malutko co? 😀

Dzienna norma na witaminę C waha się w zależności od płci w granicach 80-90mg, czy wiecie że 1 szklanka truskawek (150g) to aż 115,5 mg tej witaminy ? Jedna szklana truskawek, a dzienna noma na witaminę C wyrobiona 😉

Witamina C jest jednym z najbardziej znanych antyoksydantów, chroni nasz organizm przed stresem oksydacyjnym, działa ochronnie w chorobach sercowo-naczyniowych, ma wpływ na poziom cholesterolu HDL i LDL. Co ważne zmniejsza również ryzyko powstawania nowotworów (głównie żołądka i przełyku) poprzez silnym zdolnościom antyoksydacyjnym i „wymiataniu” wolnych rodników zmniejszając przy tym ilość uszkodzeń na poziomie DNA.

Witamina C chroni także przed tworzeniem się mutagennych N -nitrozozwiązków poprzez blokowanie przemiany azotanów do rakotwórczych nitrozoamin, które powstają w żołądku.

Co ciekawe – Panowie starający się o potomstwo – jedzcie truskawki! Witamina C ma również wpływ na lepkość nasienia, chroni je przed negatywnym wpływem wolnych rodników. Plemniki są powleczone specjalną substancją, która jeśli ulegnie oksydacji powoduje aglutynację plemników, zaczynają się one zlepiać i nie mają możliwości swobodnego poruszania się. Badania wykazały, że 16% wszystkich mężczyzn po 25. roku życia ma nadmierną lepkość nasienia. Spożywanie truskawek w ilości 340 g dziennie to wystarczająca na poprawę lepkości nasienia.

Oprócz witaminy C truskawki zawierają całą gamę antyoksydantów: kwas elagowy, flawonoidy – takie jak: antocyjany, katechiny, kwercetyna oraz kemferol. Wszystkie te substancje pomagają obniżyć ryzyko zdarzeń sercowo-naczyniowcyh przez zahamowanie oksydacji cholesterolu LDL, wpływają na stabilność blaszek miażdżycowych, poprawę funkcji śródbłonka naczyń i zmniejszenie tendencji do zakrzepicy żylnej.

Truskawki mają stosunkowo niewielką ilość węglowodanów (6g/100g) i niski indeks glikemiczny, ilość błonnika wynosi ok. 1,1g/100g.

Nie ma powodów, aby bać się truskawkowego szaleństwa !! 🙃🙃🙃

A na zdjęciu pomysł na szybkie śniadanie: mleko 2%, truskawki, płatki owsiane górskie i orzechy włoskie <3

Szybkie, zdrowe śniadanie.

Pyszne.

Pamiętajcie jedynie, aby płatki tylko zalewać ciepłym mlekiem (nie gotować) i jeść od razu – nie czekać, aż namokną i zwiększą indeks glikemiczny 😉


Zdrojewicz Z., Bieszczad N., Gąsior P. i wsp.: Eating strawberries – you will be healthier, Med Rodz 2017; 20(1): 48-52

Janda K., Kasprzak M., Wolska J.: Witamina C – budowa, właściwości, funkcje i występowanie, Pom J Life Sci 2015, 61, 4, 419–425

Renata

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *