Kanapki!
Kto kocha kanapki?
Np. ja 😉Oto jedna z moich kolacji 😉
Jak stworzyć idealne kanapki?
Najlepiej żeby było różnorodnie!
Na zdjęciu:
① kanapka ze „Smalczykiem wege z jabłkiem i cebulką” – fajna pasta kanapkowa na bazie fasoli. Jest przepyszna!
To jeden z moich faworytów jeśli chodzi o gotowe pasty.
Możecie ją dostać m.in. w Biedronce.
② Kanapka z serkiem wiejskim – to dodatkowe źródło łatwoprzyswajalnego białka <3
③ Kanapka z guacamole (z awokado) + ser żółty (dawka wapnia) i pieczona pierś z kurczaka
Guacamole to fajna alternatywa masła.

Pieczona pierś z kurczaka? Po co? A po to, że jest zdecydowanie pyszniej i zdrowiej – wiemy co to za mięso, nie ma dodatku żadnych konserwantów. No i jak dla mnie – pieczone mięso jest zdecydowanie smaczniejsze niż szynka.
Jak?
Pierś z kurczaka obtaczamy w ulubionych ziołach (np. papryka, oregano, bazylia, tymianek) – możecie je upiec w całości, lub mniejszych kawałkach w naczyniu żaroodpornym lub pokrojone na cieńsze plastry w opiekaczu (taki „toster” ze zmienianymi wkładkami – m.in. z wkładką grillową)
No i oczywiście pomidory, ogórki i pieprz <3
To mój idealny zestaw.
❤️ ONKOINFORMACJA ❤️
❶ Pamiętajcie, że kanapki również mogą być wartościowym, zbilansowanym posiłkiem.
❷ Warto wprowadzać różnorodność – różne źródła białka, tłuszczu.
❸ Białko możemy dostarczać w formie upieczonego mięsa, past z nasion roślin strączkowych (można je robić samemu), można wprowadzać jajko czy rybę (też może być w postaci pasty).
❹ Tłuszcze – najlepiej wprowadzać jedno- i wielonienasycone – m.in. wyżej wspomniane guacamole, olej lniany czy oliwa z oliwek – można tym smarować pieczywo, można kanapki posypywać nasionami np. słonecznikiem… no i jest jeszcze masło orzechowe! 😋
❺ Warzywa! Nigdy nie zapominajcie o warzywach do kanapek. Jeśli z uwagi na chorobę, leczenie czy dolegliwości nie jecie surowych warzyw – można kanapki obkładać plastrami upieczonego (i schłodzonego) buraka czy cukinii – to idealnie sprawdza się w diecie lekkostrawnej!
❻ Jeśli nie jesteście na diecie lekkostrawnej – wybierajcie pieczywo żytnie, najlepiej razowe, z dodatkiem ziaren. Jeśli konieczna jest dieta lekkostrawna – używajcie pieczywa pszennego, pszenno-żytniego, bułek kajzerek czy weki – takie kanapki nadal można przygotować wartościowe!
❼ Zdrowe, kolorowe kanapki mogą zachęcać do jedzenia. Dodatek warzyw np. „mokrych” pomidorów, czy miękkich past kanapkowych może pomagać, gdy obecna jest suchość w jamie ustnej.
❽ Pamiętajcie jednak, że nie zawsze kanapki będą dobre – szczególnie przy zaawansowanym mucositis, wtedy takie pieczywo będzie powodować jeszcze większy ból i „otarcia”. Jeśli nie możesz, bo czujesz, że boli – nie wmuszaj w siebie kanapek. Przejdź wtedy na inne potrawy jak zupy mleczne, zupy krem, jogurty z delikatnymi płatkami, koktajle, musy itp.