Kanapki z orientalną pastą z tuńczyka i mango

To ciekawy sposób na śniadanie, kolację czy przekąskę!

Spróbujcie nowych smaków- połączenia mango, tuńczyka, sosu vinegreet na bazie soku grejpfrutowego 🤩

Składniki na 1 porcję:

  • Mango – 1/6 sztuki (50g)
  • Olej z orzechów włoskich – 3/4 łyżki (9ml)
  • Tuńczyk w sosie własnym – 3 łyżki (60g)
  • Sałata zielona, liście – 3 liście (15g)
  • Koperek świeży – 1 łyżeczka (4g)
  • Sok z czerwonych grejpfrutów 100% – (30ml)
  • Chleb pszenny – 3 kromki (105g) – w wersji niskobłonnikowej (jeśli nie ma przeciwwskazań – wybierz chleb żytni razowy)

Przygotowanie:
➨ Tuńczyka odcedzić i drobno posiekać, wymieszać z drobno pokrojonym mango, dodać olej, koperek i sok z grejpfruta.
➨ Dokładnie wymieszać, przyprawić kolendrą i kurkumą.
➨ Możesz zmiksować – lub pozostawić w formie drobno krojonej.
➨ Przygotuj kanapki z pastą, obłóż je jeszcze sałatą.


Wartość odżywcza w 1 porcji :
Energia: 458 kcal
Białko: 22.24 g
Tłuszcze: 11.39 g
Węglowodany: 68.95 g




❤ ONKOINFORMACJA ❤

❶ Mango to bogactwo. Bogactwo antyoksydantów (m.in. wit A, C, E i beta-karotenu), które chronią nasze komórki przed utlenianiem, chronią przed wolnymi rodnikami, które promują powstawanie nowotworów.
❷ Mango zawiera również ważne mikroelementy – m.in. magnez, żelazo, potas, fosfor, miedź i wapń.
❸ Mango jest owocem kalorycznym, co skutecznie pozwala na podbicie kaloryczności diety, szczególnie u ONKOniejadków 🙂
❹ Tuńczyk będzie z kolei dobrym źródłem białka.
❺ Pamiętajcie, aby wybierać tuńczyka w sosie własnym – nie w oleju, olej lepiej dodać samemu – taki jaki chcemy <3
❻ Nie każdy, kto był/jest na diecie lekkostrawnej toleruje tuńczyka, więc należy uważnie wprowadzać go do diety.
❼ Olej z orzechów włoskich to z kolei świetne źródło jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które m.in działają przeciwzapalnie, co podczas choroby nowotworowej jest niezwykle ważne!
❽ Oczywiście jeśli nie jest to dieta lekkostrawna, niskobłonnikowa – zalecam zamianę pieczywa pszennego na żytnie, najlepiej razowe.
❾ Posiłek pochodzi z jadłospisu pacjentki z licznymi dolegliwościami dyspeptycznymi, której jadłospis powolutku rozszerzamy, pamiętajcie że diety lekkostrawne niskobłonnikowe to nie tylko biały ryż i kurczak 😅😅


PS. Dziękuję mojej pacjentce za zdjęcia ❤️

Renata

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *