Dzisiaj propozycja kolejnych kanapek – chciałabym Was utwierdzić w przekonaniu, że kanapki naprawdę mogą być dobrym, zbilansowanym i wartościowym posiłkiem!
Dziś w wersji „średnio-lekkostrawnej” – czyli dojrzałe awokado i pomidor bez skórki.
Co mamy na zdjęciu?
- Awokado
- Pomidor (bez skórki)
- Kiełki rzodkiewki
- Koperek świeży
- Chleb graham
- Serek wiejski
Kanapki posmarowane serkiem wiejskim warto obłożyć pokrojonym, dojrzałym (!) awokado, pomidorem bez skórki i posypać świeżym koperkiem.
Awokado..
Dlaczego warto?
Odpowiedź w ONKOinformacji (choć nie tylko dla pacjentów ONKO).
❤ ONKOINFORMACJA ❤
❶ Dodatek awokado.. to dodatek tłuszczu w diecie – szczególnie dużej ilości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają bardzo dobry wpływ na naszą gospodarkę cholesterolową.
❷ Również ważne u cukrzyków, u których często poziom triglicerydów jest bardzo wysoki po nieprzestrzeganiu diety.
❸ Awokado wykazuje również działanie przeciwzapalne, co jest istotne zarówno w przypadku chorób nowotworowych, jak i innych chorób – np. u pacjentów z zapaleniami trzustki.
❹ Awokado jest też źródłem witamin A, C, E czyli silnych przeciwutleniaczy, które skutecznie zwalczają wolne rodniki, które przyczyniają się do powstawania zmian nowotworowych.
❺ Dlaczego mówię, że to wersja „średnio-lekkostrawna”? A no dlatego, że aby zachować wszystkie wartości odżywcze awokado trzeba je jeść na surowo – w tym wypadku pacjent toleruje takie produkty, ale w bardzo dojrzałych (nie twardych) formach. Stąd też pomidor bez skórki.
❻ Dlatego nie jest to typowy posiłek dla pacjentów, którzy potrzebują ścisłej diety lekkostrawnej (a już na pewno trzeba wtedy zmienić chleb graham na pszenny) – nie zaraz po operacjach w obszarze układu pokarmowego, nie u pacjentów z biegunką, czy nieonkologicznych schorzeniach jak krótki czas po OZT.
❼ Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie wspomniała o białku – aby takie kanapki były zbilansowanym posiłkiem ważny jest dodatek białka – w tym wypadku serka wiejskiego 🙂
❽ No i cóż – powstał zbilansowany posiłek, dzięki któremu i skoki glukozy, i wyrzuty insuliny nie będą wysokie – chleb graham (źródło błonnika), ser – źródło białka, awokado – źródło tłuszczu. Ważne zarówno dla ONKOcukrzyków, „zwykłych cukrzyków”, osób z IO, kobiet z cukrzycą ciążową, czy też dla osób z OZT i PZT, a także dla zdrowych – w ramach profilaktyki 👍👍😉
❾ Zdjęcie posiłku pochodzi z jadłospisu pacjenta z nowotworem trzustki, u którego mamy tolerancję na nieco większe ilości błonnika niż w typowej diecie lekkostrawnej. Dziękuję za zdjęcie <3