Dzisiaj przepis na klasyczną, szybką pastę z marchewki i kurczaka 🙂
Składniki na 1 porcję:
- Marchew – 1 sztuka (45g)
- Olej lniany – 3/4 łyżki (9ml)
- Kurczak – pierś bez skóry – (50g)
- Przyprawy – ziele angielskie, liść laurowy, opcjonalnie – odrobina soli, kurkuma, majeranek, natka pietruszki
Przygotowanie:
- Pierś z kurczaka i obraną marchewkę ugotować w wodzie z zielem angielskim i liściem laurowym do miękkości.
- Ugotowane produkty przełożyć do miski, odcedzić, dodać majeranek, kurkumę i zmiksować na jednolitą masę, dodać olej lniany.
- Przed podaniem schłodzić w lodówce przez 1 h (szczególnie ważne u cukrzyków!)
★ Można przemnożyć składniki i przygotować większą porcję na następne dni. Wtedy całość przełożyć do szklanego naczynia np. słoika i przechowywać w lodówce do trzech dni.
Wartość odżywcza w 1 porcji :
Energia: 146 kcal
Białko: 11,20 g
Tłuszcze: 9,74 g
Węglowodany: 3,92 g
❤ ONKOINFORMACJA ❤
❶ Pasty kanapkowe to świetna opcja urozmaicenia kanapek – nie tylko u ONKOpacjentów, również w zdrowej diecie.
❷ Pasta marchewkowo-mięsna to sposób na „ukrycie” smaku mięsa, co jest szczególnie pożądane u pacjentów po chemioterapiach (aczkolwiek, nie zawsze to wystarcza, czasem po prostu należy zmienić źródło białka np. na białko jaja, jogurt skyr, ser twarogowy, czy odżywkę białkową).
❸ Taka pasta jest świetnym posiłkiem dla pacjentów na dietach lekkostrawnych – czy to po operacjach na tle nowotworowym, czy w trudnych sytuacjach klinicznych jak OZT.
❹ Pasta jest świetnym posiłkiem u pacjentów z biegunką (czasami można zredukować jeszcze ilość oleju), marchew ma działanie zapierające, poza tym bardzo często kanapki z wędliną u pacjentów z biegunkami tylko zaostrzają te stany.
❺ Pasta jest też dobrym smarowidłem dla osób zdrowych, spokojnie można łączyć dietę osoby chorej z dietą osoby zdrowej.
❻ Ważne dla pacjentów z cukrzycą, insulinoopornością -> pastę warto chłodzić, wtedy zmniejsza się ładunek glikemiczny posiłku i nie doprowadzamy do wysokich wahań glukozy we krwi.
❼ Posiłek pochodzi od mojej drogiej pacjentki z nowotworem głowy trzustki, po dwóch latach po resekcji m. Whipple’a, u której mamy dosyć wysoką tolerancję błonnika w diecie (stąd sałata i pomidory na talerzu 👍👍) Serdecznie dziękuję za zdjęcia ❤️❤️