Kokosanki z migdałami, czyli domowe raffaello

Mam dziś dla Was pyszną alternatywę sklepowych słodkości 😀

Kokosanki z migdałami !

Znam takich, którzy je uwielbiają 🙂

Są zdrową wersją raffaello 🙂

W przeciwieństwie do nich nie zawierają tłuszczu palmowego ani białego cukru.

Moje kokosanki zawsze robię  z ksylitolem 🙂 Bo przecież czasem trzeba dodać coś słodkiego 🙂 Ksylitol odznacza się niższą kalorycznością i niższym indeksem glikemicznym niż cukier.

 

Kokosanki są o tyle cudowne w przygotowaniu, że:

a) prawie zawsze w domu są na nie składniki 😀

b) robi się je błyskawicznie 😀

c) są naprawdę pyszne – chrupiące z wierzchu, mięciutkie w środku

 


Przepis na 40 kokosanek

Przepis na sporą porcję – ale baaaardzo szybko się kończą! 🙁

Możecie je długo przechowywać-najlepiej w kartonowym pudełku, tak więc nie zjedzcie ich wszystkich na raz i podzielcie się z najbliższymi 🙂

Składniki:

      • jaja – 5 sztuk
      • wiórki kokosowe – 300g
      • ksylitol – 100g
      • migdały – 40 sztuk

Przygotowanie:

Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo ksylitol. Następnie delikatnie wmieszać żółtka, dodać wiórki kokosowe.

Formować kulki z migdałem w środku.

Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C około 10-15 minut.

PS. Polecam różne wariacje kokosanek! Np. z kostką białej czekolady 🙂 orzechami laskowymi lub innymi –  Waszymi ulubionymi dodatkami.

PS 2. To może być dobry przepis na nadchodzące święta 🙂 Goście na pewno będą zachwyceni (gwarantuję Wam to!), a nakład czasowy jest naprawdę minimalny 🙂



Wartość odżywcza jednej kokosanki z migdałem:


Energia: 78,54 kcal
Białko: 1,71 g
Tłuszcze: 6,67g
Węglowodany: 3,85g
Błonnik: 1,0g


Smacznego!

Renata

2 odpowiedzi na “Kokosanki z migdałami, czyli domowe raffaello”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *