Mam dziś dla Was pyszną alternatywę sklepowych słodkości 😀
Kokosanki z migdałami !
Znam takich, którzy je uwielbiają 🙂
Są zdrową wersją raffaello 🙂
W przeciwieństwie do nich nie zawierają tłuszczu palmowego ani białego cukru.
Moje kokosanki zawsze robię z ksylitolem 🙂 Bo przecież czasem trzeba dodać coś słodkiego 🙂 Ksylitol odznacza się niższą kalorycznością i niższym indeksem glikemicznym niż cukier.
Kokosanki są o tyle cudowne w przygotowaniu, że:
a) prawie zawsze w domu są na nie składniki 😀
b) robi się je błyskawicznie 😀
c) są naprawdę pyszne – chrupiące z wierzchu, mięciutkie w środku
Przepis na 40 kokosanek
Przepis na sporą porcję – ale baaaardzo szybko się kończą! 🙁
Możecie je długo przechowywać-najlepiej w kartonowym pudełku, tak więc nie zjedzcie ich wszystkich na raz i podzielcie się z najbliższymi 🙂
Składniki:
-
-
- jaja – 5 sztuk
- wiórki kokosowe – 300g
- ksylitol – 100g
- migdały – 40 sztuk
-
Przygotowanie:
Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo ksylitol. Następnie delikatnie wmieszać żółtka, dodać wiórki kokosowe.
Formować kulki z migdałem w środku.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C około 10-15 minut.
PS. Polecam różne wariacje kokosanek! Np. z kostką białej czekolady 🙂 orzechami laskowymi lub innymi – Waszymi ulubionymi dodatkami.
PS 2. To może być dobry przepis na nadchodzące święta 🙂 Goście na pewno będą zachwyceni (gwarantuję Wam to!), a nakład czasowy jest naprawdę minimalny 🙂
Wartość odżywcza jednej kokosanki z migdałem:
Energia: 78,54 kcal
Białko: 1,71 g
Tłuszcze: 6,67g
Węglowodany: 3,85g
Błonnik: 1,0g
Smacznego!
Miałem kiedyś okazję spróbować Pani kokosankowego przysmaku i przyznaje – są wyśmienite!
Bardzo się cieszę! 🙂 🙂