Mam dla Was przepis na kolorową, zdrową i pełną witamin sałatkę ! 😋😋
Nie podaję proporcji – wszystko zależy od tego co najbardziej lubicie 🙂
- kapusta pekińska
- papryka czerwona
- kukurydza konserwowa
- por
- rzodkiewka
- mozzarella
- olej lniany
- oregano świeże
- ulubione przyprawy np. pieprz i suszone oregano
Po prostu pokrój i wymieszaj!
Nie zapomnij o dodatku oleju lnianego (ok. 0,5-1 łyżki na porcję), który jest bogatym źródłem kwasów omega-3 tak niezbędnych w naszej diecie!
Pamiętajcie, aby kupować olej lniany tylko taki, który:
a) jest tłoczony na zimno
b) jest przechowywany w lodówce
c) jest w ciemnej butelce
d) ma krótki termin ważności (3 miesiące)
Gdzie kupować? Chyba najłatwiej w aptece (chociaż i tam zdarza się, że nie jest przechowywany w lodówce… a taki olej traci już swoje zdrowotne właściwości i nie ma SENSU go kupować).
Olej lniany ma też inne właściwości niż pozytywny wpływ na nasze zdrowie…otóż nadaje potrawom niesamowity SMAK i AROMAT.
Smacznego!