Koperkowe pulpeciki w sosie brokułowo-porowym

Czy Wam też wiosna kojarzy się ze świeżą, pachnącą „zieleniną”?

Świeży koperek, szczypiorek.

Dziś mam dla Was pomysł na koperkowe pulpeciki w sosie brokułowo-porowym.

Pyszne, zdrowe i pachnące!

I takie proste w przygotowaniu :

Przepis na 2 porcje:

Składniki:

  • Jaja kurze – 1 sztuka (50g)
  • Brokuł – 250g
  • Cebula – 1 sztuka (50g)
  • Koperek świeży (40g)
  • Kurczak, pierś bez skóry (100g)
  • Olej rzepakowy – 2 łyżki (20g)
  • Por – 1 sztuka (140g)

Przygotowanie:

Cebulę pokrój w kostkę i podduś na oleju. Pierś z kurczaka – zmiel lub poproś w sklepie o zmielenie. Przypraw czerwoną papryką i pieprzem. Dodaj jajko, cebulę i pokrojony koperek. Formuj kulki, ułóż w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce z papierem do pieczenia i piecz na 180 stopniach ok. 25 minut.

Pod koniec pieczenia możesz je przykryć, aby kotleciki nie wyschły.
Brokuła ugotuj i zmiksuj z mlekiem. Dodaj koperek (drugą połowę), i podduszony na oleju por. Wymieszaj. Podgrzej i podawaj z kotlecikami. Najlepiej zrobić większą ilość – np. na następne dni, lub zamrozić.

Kotleciki świetnie komponują się z makaronem lub brązowym ryżem 🙂

Polecam <3

Renata

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *