Czy Wam też wiosna kojarzy się ze świeżą, pachnącą „zieleniną”?
Świeży koperek, szczypiorek.
Dziś mam dla Was pomysł na koperkowe pulpeciki w sosie brokułowo-porowym.
Pyszne, zdrowe i pachnące!
I takie proste w przygotowaniu :
Przepis na 2 porcje:
Składniki:
- Jaja kurze – 1 sztuka (50g)
- Brokuł – 250g
- Cebula – 1 sztuka (50g)
- Koperek świeży (40g)
- Kurczak, pierś bez skóry (100g)
- Olej rzepakowy – 2 łyżki (20g)
- Por – 1 sztuka (140g)
Przygotowanie:
Cebulę pokrój w kostkę i podduś na oleju. Pierś z kurczaka – zmiel lub poproś w sklepie o zmielenie. Przypraw czerwoną papryką i pieprzem. Dodaj jajko, cebulę i pokrojony koperek. Formuj kulki, ułóż w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce z papierem do pieczenia i piecz na 180 stopniach ok. 25 minut.
Pod koniec pieczenia możesz je przykryć, aby kotleciki nie wyschły.
Brokuła ugotuj i zmiksuj z mlekiem. Dodaj koperek (drugą połowę), i podduszony na oleju por. Wymieszaj. Podgrzej i podawaj z kotlecikami. Najlepiej zrobić większą ilość – np. na następne dni, lub zamrozić.
Kotleciki świetnie komponują się z makaronem lub brązowym ryżem 🙂
Polecam <3