Koteciki z fasolką szparagową i suszonymi pomidorami

Przyszedł czas na fasolkę szparagową w innej odsłonie, mamy sezon,  więc korzystajcie!! 🙂 Pamiętajcie, żeby wciąż wymyślać różne potrawy z sezonowymi warzywami, póki są 😉 😉

Dziś mam dla Was propozycję kotecików ze schabu i piersi kurczaka, z suszonymi pomidorami i wspomnianą fasolką szparagową 🙂

Ja podałam je z brązowym ryżem i sosem z fasolki oraz gotowaną młodą kapustą. Pychota !

Wypróbujcie koniecznie 🙂 🙂

 

Oto przepis na 4 koteciki:

  • pierś z kurczaka 200g
  • schab 130g
  • cebula – 1/2 sztuki
  • suszone pomidory (ale suszone nie w oleju!) 10g
  • jajko – 1/2 szt *
  • fasoka szparagowa żółta – 40g

*najlepiej zrobić porcję np. na 2 dni, żeby nie musieć dzielić jajek 🙂

Sposób przygotowania:

Fasolkę szparagową ugotuj na parze lub na wodzie, wystudź.

Mięso zmiel w maszynce lub poproś w sklepie o zmielenie (pamiętaj, aby nie kupować gotowego, zmielonego mięsa).

Wymieszaj oba rodzaje mięs, dodaj posiekaną cebulę, pieprz, odrobinę soli, majeranek i czerwoną paprykę. Dodaj suszone pomidory i jajko.

Formuj kotleciki z ugotowaną wcześniej fasolką szparagową, układaj na blaszce na papierze do pieczenia i piecz 30 minut w temperaturze 200stopni na termoobiegu.

Bajecznie smaczne i bajecznie łatwe, nie? 😀

 

Moja propozycja podania to:

  • brązowy ryż
  • sos z fasolki szparagowej
  • gotowana młoda kapusta

Jak?

Sos:

Ugotowaną fasolkę po prostu zblenduj z odrobiną wody na puch, przypraw. Sos gotowy! NAPRAWDĘ smakuje idealnie i nie ma potrzeby tam nic dodawać 🙂 🙂

 

Młoda kapusta:

Kapustę umyj, poszatkuj. Dodaj do niej podduszoną na oleju rzepakowym cebulę. Przypraw solą i pieprzem. Dodaj łyżkę oleju rzepakowego. Posyp koperkiem.

Wcale nie jest tam potrzebny smalec 🙂 Młoda kapusta – jak jest młoda 😛 – jest pyszna sama w sobie 😀


Wartość odżywcza jednego kotlecika:

Energia: 127,25  kcal
Białko: 18,89g
Tłuszcze: 5,04g
Węglowodany: 1,88g

 

Renata

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *