Przyszedł czas na fasolkę szparagową w innej odsłonie, mamy sezon, więc korzystajcie!! 🙂 Pamiętajcie, żeby wciąż wymyślać różne potrawy z sezonowymi warzywami, póki są 😉 😉
Dziś mam dla Was propozycję kotecików ze schabu i piersi kurczaka, z suszonymi pomidorami i wspomnianą fasolką szparagową 🙂
Ja podałam je z brązowym ryżem i sosem z fasolki oraz gotowaną młodą kapustą. Pychota !
Wypróbujcie koniecznie 🙂 🙂
Oto przepis na 4 koteciki:
- pierś z kurczaka 200g
- schab 130g
- cebula – 1/2 sztuki
- suszone pomidory (ale suszone nie w oleju!) 10g
- jajko – 1/2 szt *
- fasoka szparagowa żółta – 40g
*najlepiej zrobić porcję np. na 2 dni, żeby nie musieć dzielić jajek 🙂
Sposób przygotowania:
Fasolkę szparagową ugotuj na parze lub na wodzie, wystudź.
Mięso zmiel w maszynce lub poproś w sklepie o zmielenie (pamiętaj, aby nie kupować gotowego, zmielonego mięsa).
Wymieszaj oba rodzaje mięs, dodaj posiekaną cebulę, pieprz, odrobinę soli, majeranek i czerwoną paprykę. Dodaj suszone pomidory i jajko.
Formuj kotleciki z ugotowaną wcześniej fasolką szparagową, układaj na blaszce na papierze do pieczenia i piecz 30 minut w temperaturze 200stopni na termoobiegu.
Bajecznie smaczne i bajecznie łatwe, nie? 😀
Moja propozycja podania to:
- brązowy ryż
- sos z fasolki szparagowej
- gotowana młoda kapusta
Jak?
Sos:
Ugotowaną fasolkę po prostu zblenduj z odrobiną wody na puch, przypraw. Sos gotowy! NAPRAWDĘ smakuje idealnie i nie ma potrzeby tam nic dodawać 🙂 🙂
Młoda kapusta:
Kapustę umyj, poszatkuj. Dodaj do niej podduszoną na oleju rzepakowym cebulę. Przypraw solą i pieprzem. Dodaj łyżkę oleju rzepakowego. Posyp koperkiem.
Wcale nie jest tam potrzebny smalec 🙂 Młoda kapusta – jak jest młoda 😛 – jest pyszna sama w sobie 😀
Wartość odżywcza jednego kotlecika:
Energia: 127,25 kcal
Białko: 18,89g
Tłuszcze: 5,04g
Węglowodany: 1,88g