„To była symfonia na Orkiestrę Filharmonii Narodowej kontemplowania w loży vipowskiej z lampką szampana w dłoni w towarzystwie ukochanej osoby. Tylko takie skojarzenie rodzi mi się w głowie. „
Tak mój pacjent opisuje ten posiłek. Co Wy na to?
Oto przepis na pieczarkowy krem, który jak widać wzbudza wspaniałe emocje 😍
Składniki na 1 porcję jako cały pełnowartościowy posiłek:
- Pieczarki – 250g
- Cebula – 1 sztuka (100g)
- Kasza gryczana – 30g
- Jogurt naturalny – 1 łyżka (25g)
- Olej rzepakowy – 1/2 łyżki (5ml)
- Udko (noga) z kurczaka – 60g
- Ziemniaki – 1 sztuka (100g)
- Mleko 2% – 150ml
- Koperek świeży – 10g
- Słonecznik – 10g
Sposób przygotowania
Cebulę pokroić i udusić z na oleju. Pieczarki umyć, pokroić i udusić (na wodzie) w osobnym naczyniu. Połowę pieczarek zmiksować na gładką masę z mlekiem, gotowanymi ziemniakami i ugotowanym mięsem. Wymieszać z resztą pieczarek. Doprawić tymiankiem, solą i pieprzem do smaku. Posypać słonecznikiem, koperkiem i dodać ugotowaną wcześniej kaszę gryczaną. Na talerzu dodać jogurt.
Zrobiłam. Wszystko się zgadza. Potrawa faktycznie pyszna. Jedyna różnica polega na tym, że nie mam tak lekkiego pióra jak Pani pacjent i nie umiałabym tego tak opisać ale z całą odpowiedzialnością i ja i mąż polecamy
Bardzo się cieszę, że smakowało! Pozdrawiam 🙂