Krem pieczarkowy z kaszą gryczaną

„To była symfonia na Orkiestrę Filharmonii Narodowej kontemplowania w loży vipowskiej z lampką szampana w dłoni w towarzystwie ukochanej osoby. Tylko takie skojarzenie rodzi mi się w głowie. „

Tak mój pacjent opisuje ten posiłek. Co Wy na to?

 

Oto przepis na pieczarkowy krem, który jak widać wzbudza wspaniałe emocje 😍

Składniki na 1 porcję jako cały pełnowartościowy posiłek:

  • Pieczarki – 250g
  • Cebula – 1 sztuka (100g)
  • Kasza gryczana – 30g
  • Jogurt naturalny – 1 łyżka (25g)
  • Olej rzepakowy – 1/2 łyżki (5ml)
  • Udko (noga) z kurczaka – 60g
  • Ziemniaki – 1 sztuka (100g)
  • Mleko 2% – 150ml
  • Koperek świeży – 10g
  • Słonecznik – 10g

Sposób przygotowania

Cebulę pokroić i udusić z na oleju. Pieczarki umyć, pokroić i udusić (na wodzie) w osobnym naczyniu. Połowę pieczarek zmiksować na gładką masę z mlekiem, gotowanymi ziemniakami i ugotowanym mięsem. Wymieszać z resztą pieczarek. Doprawić tymiankiem, solą i pieprzem do smaku. Posypać słonecznikiem, koperkiem i dodać ugotowaną wcześniej kaszę gryczaną. Na talerzu dodać jogurt.


Wartość odżywcza:
Energia: 509 kcal
Białko: 29,96 g
Tłuszcze: 17,04 g
Węglowodany: 64,09 g

Spróbujcie! Polecam 🙂
Renata

2 odpowiedzi na “Krem pieczarkowy z kaszą gryczaną”

  1. Zrobiłam. Wszystko się zgadza. Potrawa faktycznie pyszna. Jedyna różnica polega na tym, że nie mam tak lekkiego pióra jak Pani pacjent i nie umiałabym tego tak opisać ale z całą odpowiedzialnością i ja i mąż polecamy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *