Kto śledzi bloga ten wie…
Kto jest moim pacjentem też wie…,
że uwielbiam włączać do diety wszelkiego rodzaje „kulki”, pulpeciki pieczone w piekarniku 🙂
Oto ich kolejna odsłona 🙂
W sam raz na dietę lekkostrawną! Ale i nie tylko 🙂
Kulki drobiowo ryżowe z burakiem – 1 porcja
Składniki:
- Białko jaja kurzego – 1 sztuka (35ml)
- Burak – 1 sztuka (105g)
- Pietruszka, liście – 1/2 łyżki (ok. 5g)
- Kurczak – pierś bez skóry – (50g)
- Ryż basmati – 4 kopiaste łyżki (65g)
Przygotowanie:
- Ryż ugotuj al dente.
- Pierś z kurczaka (surową) pokrój na małe kosteczki.
- Buraka ugotuj (najlepiej poprzedniego dnia, schłodź).
*Możesz też kupić buraki już ugotowane, są dostępne w niektórych sklepach, pasteryzowane, w foliowych opakowaniach. Dobre dla osób, które mają bardzo, bardzo mało czasu.
- Wszystkie składniki (ryż, pokrojonego w kostkę buraka, mięso) wymieszaj z białkiem.
- Uformuj kulki.
- Piecz w piekarniku na 200st. z termoobiegiem 30-40 minut.
Najlepszym wyborem jest zwiększenie porcji i zrobienia od razu kuleczek na następne dni bądź zamrożenia!
Proponuję podanie z sosem jogurtowym – wymieszaj jogurt naturalny z 1 łyżką oliwy z oliwek i ulubionymi przyprawami (np. bazylią, koperkiem, majerankiem).
GOTOWANIE RYŻU
Zalecam gotowanie wszystkich kasz i ryżów w wodzie – nie w specjalnych sklepowych torebkach – nie mamy wtedy tak dużej utraty mikroelementów (nie odlewamy wody).
➟ W proporcji ryż:woda jak 2:1, kaszę/ryż wsypać do garnka, dodać ulubione przyprawy.
Na początku gotować pod przykryciem, gdy woda zacznie bulgotać delikatnie odsunąć pokrywkę, aby para mogła uciec.
Nie mieszać (zrobi się kleik)!
LUB
➟ Można też (co zajmuje chwilę dłużej) – pod koniec gotowania, gdy na dnie garnka np. z ryżem zostanie trochę wody przykryć garnek przykrywką i wyłączyć gaz/palnik.
I odstawić na ok. 10 min – ryż powinien wchłonąć całą wodę w tym czasie.
Wartość odżywcza w 1 porcji kulek:
Energia: 340 kcal
Białko: 20,95 g
Tłuszcze: 1,24g g
Węglowodany: 61,47 g
❤ ONKOINFORMACJA ❤
❶ Jest to świetny sposób na wprowadzanie mięsa w innej postaci niż gotowane na parze, co na dietach lekkostrawnych pacjentów często przyprawia o zawrót głowy i powoduje niechęć do jedzenia.
❷ Jest to też przepis, który nieco pozwala na ukrycie smaku mięsnego – ryż, buraki zmieniają bukiet smaku, a dodatek sosu jogurtowego i odpowiedniej kompozycji ziół (dobranej wg własnego gustu) tym bardziej pozwala na zmianę smaku, a jak wiemy – szczególnie u moich ONKOpacjentów smak mięsa naprawdę często – i to dosłownie – przyprawia o mdłości.
❸ Zauważcie też, że takie pulpeciki będą też świetnym wyborem dla zdrowych osób, które z wyboru unikają smażenia, a także dla dzieci, o których diety dbają rodzice.
❹ Jeśli chcecie jeszcze zwiększyć ilość białka w diecie – zamiast zwykłego naturalnego jogurtu użyjcie jogurtu skyr.
❺ Z kolei u cukrzyków nie będących na dietach lekkostrawnych zalecam zamienienie ryżu basmati na ryż brązowy, tak samo warto to zrobić u dzieci i zdrowych dorosłych 🙂 ❤️
❻ Posiłek pochodzi z jadłospisu pacjenta, u którego z powodu nakładania się dwóch trudnych sytuacji klinicznych należy walczyć o ilość białka w diecie. Pacjent po częściowej resekcji trzustki i jelita cienkiego, po OZT, u którego również z uwagi na chorobę hematologiczną i prowadzoną chemio- i radioterapię należy zadbać zarówno o dietę lekkostrawną, jak i wysokoenergetyczną i wysokobiałkową.
Wyszły bardzo smaczne 🙂 Na pewno zagoszczą częściej w moim lekkostrawnym jadłospisie.
Szkoda, że tak dawno nic nowego się tutaj nie pojawiło 🙁
Dziękuję 🙂 Obecnie jestem na urlopie macierzyńskim, ale może niebawem wrócę do pisania postów 🙂