Kulki drobiowo-ryżowe z burakiem

Kto śledzi bloga ten wie…

Kto jest moim pacjentem też wie…,

że uwielbiam włączać do diety wszelkiego rodzaje „kulki”, pulpeciki pieczone w piekarniku 🙂

Oto ich kolejna odsłona 🙂

W sam raz na dietę lekkostrawną! Ale i nie tylko 🙂

Kulki drobiowo ryżowe z burakiem – 1 porcja

Składniki:

  • Białko jaja kurzego – 1 sztuka (35ml)
  • Burak – 1 sztuka (105g)
  • Pietruszka, liście – 1/2 łyżki (ok. 5g)
  • Kurczak – pierś bez skóry – (50g)
  • Ryż basmati – 4 kopiaste łyżki (65g)

Przygotowanie:

  1. Ryż ugotuj al dente.
  2. Pierś z kurczaka (surową) pokrój na małe kosteczki.
  3. Buraka ugotuj (najlepiej poprzedniego dnia, schłodź).

    *Możesz też kupić buraki już ugotowane, są dostępne w niektórych sklepach, pasteryzowane, w foliowych opakowaniach. Dobre dla osób, które mają bardzo, bardzo mało czasu.
  4. Wszystkie składniki (ryż, pokrojonego w kostkę buraka, mięso) wymieszaj z białkiem.
  5. Uformuj kulki.
  6. Piecz w piekarniku na 200st. z termoobiegiem 30-40 minut.

    Najlepszym wyborem jest zwiększenie porcji i zrobienia od razu kuleczek na następne dni bądź zamrożenia!

    Proponuję podanie z sosem jogurtowym – wymieszaj jogurt naturalny z 1 łyżką oliwy z oliwek i ulubionymi przyprawami (np. bazylią, koperkiem, majerankiem).


GOTOWANIE RYŻU

Zalecam gotowanie wszystkich kasz i ryżów w wodzie – nie w specjalnych sklepowych torebkach – nie mamy wtedy tak dużej utraty mikroelementów (nie odlewamy wody).

➟ W proporcji ryż:woda jak 2:1, kaszę/ryż wsypać do garnka, dodać ulubione przyprawy.
Na początku gotować pod przykryciem, gdy woda zacznie bulgotać delikatnie odsunąć pokrywkę, aby para mogła uciec.
Nie mieszać (zrobi się kleik)!

LUB

➟ Można też (co zajmuje chwilę dłużej) – pod koniec gotowania, gdy na dnie garnka np. z ryżem zostanie trochę wody przykryć garnek przykrywką i wyłączyć gaz/palnik.
I odstawić na ok. 10 min – ryż powinien wchłonąć całą wodę w tym czasie.


Wartość odżywcza w 1 porcji kulek:

Energia: 340 kcal
Białko: 20,95 g
Tłuszcze: 1,24g g
Węglowodany: 61,47 g


❤ ONKOINFORMACJA ❤

❶ Jest to świetny sposób na wprowadzanie mięsa w innej postaci niż gotowane na parze, co na dietach lekkostrawnych pacjentów często przyprawia o zawrót głowy i powoduje niechęć do jedzenia.
❷ Jest to też przepis, który nieco pozwala na ukrycie smaku mięsnego – ryż, buraki zmieniają bukiet smaku, a dodatek sosu jogurtowego i odpowiedniej kompozycji ziół (dobranej wg własnego gustu) tym bardziej pozwala na zmianę smaku, a jak wiemy – szczególnie u moich ONKOpacjentów smak mięsa naprawdę często – i to dosłownie – przyprawia o mdłości.
❸ Zauważcie też, że takie pulpeciki będą też świetnym wyborem dla zdrowych osób, które z wyboru unikają smażenia, a także dla dzieci, o których diety dbają rodzice.
❹ Jeśli chcecie jeszcze zwiększyć ilość białka w diecie – zamiast zwykłego naturalnego jogurtu użyjcie jogurtu skyr.
❺ Z kolei u cukrzyków nie będących na dietach lekkostrawnych zalecam zamienienie ryżu basmati na ryż brązowy, tak samo warto to zrobić u dzieci i zdrowych dorosłych 🙂 ❤️
❻ Posiłek pochodzi z jadłospisu pacjenta, u którego z powodu nakładania się dwóch trudnych sytuacji klinicznych należy walczyć o ilość białka w diecie. Pacjent po częściowej resekcji trzustki i jelita cienkiego, po OZT, u którego również z uwagi na chorobę hematologiczną i prowadzoną chemio- i radioterapię należy zadbać zarówno o dietę lekkostrawną, jak i wysokoenergetyczną i wysokobiałkową.

Renata

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *