Leciutka zupa marchewkowa z mięsem drobiowym

Oto propozycja lekkiej zupy marchewkowej dla pacjentów na dietach lekkostrawnych.

Lekkiej, ale wysokokalorycznej i wysokobiałkowej.

Dobra również przy biegunce.

A do tego naprawdę pyszna!

Składniki:

  • Marchew – 3 sztuki (135g)
  • Olej rzepakowy – 2/3 łyżki (7ml)
  • Por – 1/2 sztuki (ok. 70g)
  • Kurczak – pierś bez skóry – (40g)
  • Ziemniaki – 2 małe sztuki (150g)
  • Mleko 2% – 1/3 szklanki (100ml)

Przygotowanie:

  1. Do garnka włożyć pietruszkę, seler, marchew i por, zalać wodą (do przykrycia).
  2. Dodać ziele angielskie, liść laurowy i łyżeczkę lubczyku.
  3. Gotować wywar przez ok. 1h.
  4. Dodać pokrojone mięso.
  5. Gdy warzywa i mięso będą miękkie zmiksować na krem (wcześniej odłowić liść laurowy i ziele oraz opcjonalnie por (jeśli jesteś na diecie lekkostrawnej – odłów).
  6. Następnie dodać pokrojone w kosteczkę ziemniaki i gotować do miękkości.
  7. Dodać kurkumę i tymianek, a następnie mleko.
  8. Posypać zieloną pietruszką.
  9. Olej rzepakowy najlepiej dodać bezpośrednio na talerzu.


Wartość odżywcza w 1 porcji :

Energia: 364 kcal
Białko: 17,34 g
Tłuszcze: 10,15 g
Węglowodany: 50,79 g
Błonnik: 9,15 g


❤ ONKOINFORMACJA ❤

❶ Zupy krem to świetny sposób na posiłek u pacjentów, u których występuje brak apetytu.
❷ Zupka marchewkowa to dobra opcja przy występujących biegunkach (marchew ma działanie zapierające).
❸ Zmiksowane mięso to sposób na jego „przemycenie”, u pacjentów u których występuje jadłowstręt do pokarmów mięsnych – np. po chemioterapii (szczególnie często przy wysokodawkowej chemioterapii przedprzeszczepowej).
❹ Zamiast mięsa zawsze można też użyć odżywki białkowej.
❺ Zupkę można zjeść jeszcze z pieczywem.
❻ Taka zupka to też świetny posiłek „okołooperacyjny”, czy też w krótkim czasie po OZT.
❼ Posiłek pochodzi z jadłospisu pacjenta z nowotworem głowy trzustki, u którego walczymy o odbudowę tkanki mięśniowej.

Renata

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *