Oto propozycja lekkiej zupy marchewkowej dla pacjentów na dietach lekkostrawnych.
Lekkiej, ale wysokokalorycznej i wysokobiałkowej.
Dobra również przy biegunce.
A do tego naprawdę pyszna!
Składniki:
- Marchew – 3 sztuki (135g)
- Olej rzepakowy – 2/3 łyżki (7ml)
- Por – 1/2 sztuki (ok. 70g)
- Kurczak – pierś bez skóry – (40g)
- Ziemniaki – 2 małe sztuki (150g)
- Mleko 2% – 1/3 szklanki (100ml)
Przygotowanie:
- Do garnka włożyć pietruszkę, seler, marchew i por, zalać wodą (do przykrycia).
- Dodać ziele angielskie, liść laurowy i łyżeczkę lubczyku.
- Gotować wywar przez ok. 1h.
- Dodać pokrojone mięso.
- Gdy warzywa i mięso będą miękkie zmiksować na krem (wcześniej odłowić liść laurowy i ziele oraz opcjonalnie por (jeśli jesteś na diecie lekkostrawnej – odłów).
- Następnie dodać pokrojone w kosteczkę ziemniaki i gotować do miękkości.
- Dodać kurkumę i tymianek, a następnie mleko.
- Posypać zieloną pietruszką.
- Olej rzepakowy najlepiej dodać bezpośrednio na talerzu.
Wartość odżywcza w 1 porcji :
Energia: 364 kcal
Białko: 17,34 g
Tłuszcze: 10,15 g
Węglowodany: 50,79 g
Błonnik: 9,15 g
❤ ONKOINFORMACJA ❤
❶ Zupy krem to świetny sposób na posiłek u pacjentów, u których występuje brak apetytu.
❷ Zupka marchewkowa to dobra opcja przy występujących biegunkach (marchew ma działanie zapierające).
❸ Zmiksowane mięso to sposób na jego „przemycenie”, u pacjentów u których występuje jadłowstręt do pokarmów mięsnych – np. po chemioterapii (szczególnie często przy wysokodawkowej chemioterapii przedprzeszczepowej).
❹ Zamiast mięsa zawsze można też użyć odżywki białkowej.
❺ Zupkę można zjeść jeszcze z pieczywem.
❻ Taka zupka to też świetny posiłek „okołooperacyjny”, czy też w krótkim czasie po OZT.
❼ Posiłek pochodzi z jadłospisu pacjenta z nowotworem głowy trzustki, u którego walczymy o odbudowę tkanki mięśniowej.