Zastanawiacie się czasem co zrobić z „nadmiarem” działkowych jabłek?
Przecież nie każdy z nas lubi obiady na słodko.. więc klasyczny ryż z jabłkami odpada 😀
A szarlotka? Owszem! Ale i tak zawsze coś zostanie.. 🙂
Dziś mam dla Was propozycję pysznych roladek z kurczaka z jabłkami.
Pysznych, lekkostrawnych i soczystych.
Są również idealne dla moich pacjentów, którzy muszą być na diecie lekkostrawnej.
To miła odmiana kurczaka 🙂
Składniki na 4 roladki:
- 2 piersi z kurczaka
- 1-2 jabłka (w zależności od wielkości)
- przyprawy -> u mnie kolendra, tymianek, czerwona papryka i majeranek
- opcjonalnie 1 łyżka oleju (w zależności od sposobu wykonania)
Przygotowanie:
Pierś dokładnie myjemy i obsuszamy. Każdą z nich przekrawamy w poprzek na cienki plaster. Można je trochę rozbić. Z każdej strony obsypujemy ziołami.
Obkładamy wzdłuż plasterkami obranego jabłka:
A potem bierzemy się za zwijanie!
Ja preferuję metodą nitką… ale możecie zrobić to inaczej. Ja korzystam z metody, której nauczyłam się od Mamy i Babci ❤️ i ta wydaje mi się najlepsza 🥰
Najpierw zwijam roladkę i obwijam ją nitką dość ciasno – na początek całość, a później tylko brzegi. Polecam kończyć zawsze na którymś boku, żeby potem łatwiej było znaleźć koniec nitki, jak już się trochę zapiecze.
Tak wyglądają po zwinięciu:
A potem czas je przyrządzić!
Są właściwie trzy sposoby:
- Możecie je włożyć do naczynia żaroodpornego i zapiec w piekarniku.
- Możecie je ugotować na parze (będą bardziej wilgotne).
- Możecie podusić je na patelni na łyżce oleju pod przykryciem, a potem delikatnie podlewać wodą.
Wszystkie trzy sposoby sprawią, że roladki będą pyszne 🙂
Ale, ale ! Pamiętajcie! W tym przypadku nie wolno ich zostawić i wrócić za pół godziny 😉 W każdym z tych sposobów, gdy mięso już się trochę podgotuje (będzie z wierzchu bielutkie i brzegi skleją się ze sobą) – należy odwinąć nitkę! Najlepiej koniec znaleźć sobie widelcem i potem delikatnie odkręcać, aż cała nitka odejdzie.
Potem znów wkładacie mięso do piekarnika / parowaru / na patelnię.
Przy odkręcaniu nitki może odpaść trochę ziół, jeśli chcecie posypcie mięso jeszcze trochę.
Mięso powinno się robić ok. 1 h, aby w środku było miękkie i soczyste.
PS. Gdyby po zdjęciu nitki, ale nadal w trakcie przygotowania – roladka zaczęła się rozwijać – możecie ją spiąć wykałaczką.
Spróbujcie!
Polecam <3