Kolejny z cyklu – posiłki pacjentów 🙂
Dziś na obiad poleca się – lekki gulasz z marchewką (z piekarnika), kasza jęczmienna oraz buraczki na zimno.
Niby standard..ale lekko zmodyfikowany na zdrowszą wersję 🙂
Jest to posiłek dość lekkostrawny, żeby jeszcze bardziej go takim uczynić – kilka trików w ONKOINFORMACJI na dole 🙂
⇓⇓⇓
I Buraczki na zimno z jabłuszkiem – 1 porcja
Składniki:
- Burak – 1 sztuka (105g)
- Jabłko – 1/4 sztuki (50g)
- Olej lniany – 1/3 łyżki (3ml)
- Pietruszka, liście – 1/3 łyżki (4g)
Przygotowanie:
- Buraki ugotuj (lub upiecz w piekarniku) i schłodź.
*dla zabieganych – można kupić w sklepach buraki gotowane opakowane w folię - Pokrój w plastry lub grube słupki (nie zcieraj na tarce).
- Dodaj olej lniany, pokrojone jabłko i natkę pietruszki.
- Zjedz na zimno – możesz jeszcze schłodzić przed podaniem, w ten sposób obniżysz ładunek glikemiczny potrawy -nie będzie wysokiego wzrostu glukozy we krwi.
II Gulasz wieprzowy z marchewką (lekki) – 1 porcja
Składniki:
- Cukinia – 1/5 sztuki (50g)
- Marchew – 1 sztuka (45g)
- Olej rzepakowy – 1/3 łyżki (3ml)
- Płatki owsiane – 1 łyżka (10g)
- Wieprzowina, łopatka – (70g)
Przygotowanie:
- Mięso z łopatki pokrój w kostkę, obtocz dużą ilością ziół (tymianek, majeranek, słodka papryka, kolendra, oregano).
- Włóż do naczynia żaroodpornego (z przykrywką), dodaj olej i włóż do piekarnika na 180stopni.
- Dodaj pokrojoną w grube plastry marchew.
- Po ok. 20 minutach dodaj jeszcze cukinię.
- Duś ok. 60 minut, możesz podlać odrobiną wody (ale tylko gorącej -inaczej mięso zrobi się twarde).
- Pamiętaj, aby nie solić przed gotowaniem (mięso będzie twarde), jeśli
musisz dodaj odrobinę soli, ale po ok. 1h duszenia. - Pod koniec dodaj zmiksowane płatki owsiane (aby zagęścić
sos).
Można też użyć 1 łyżkę mąki z ciecierzycy 🙂
III Kasza jęczmienna
Składniki:
- Kasza jęczmienna – (50g)
- Ulubione przyprawy – np. majeranek, tymianek, kolendra
Przygotowanie:
Zalecam gotowanie wszystkich kasz i ryżów w wodzie – nie w specjalnych sklepowych torebkach – nie mamy wtedy tak dużej utraty mikroelementów (nie odlewamy wody).
➟ W proporcji kasza:woda jak 2:1, kaszę/ryż wsypać do garnka, dodać ulubione przyprawy.
Na początku gotować pod przykryciem, gdy woda zacznie bulgotać delikatnie odsunąć pokrywkę, aby para mogła uciec.
Nie mieszać (zrobi się kleik)!
LUB
➟ Można też (co zajmuje chwilę dłużej) – pod koniec gotowania, gdy na dnie garnka np. z kaszą zostanie trochę wody przykryć garnek przykrywką i wyłączyć gaz/palnik.
I odstawić na ok. 10 min – kasza powinna wchłonąć całą wodę w tym czasie.
Wartość odżywcza w 1 porcji (cały obiad):
Energia: 465 kcal
Białko: 22,33 g
Tłuszcze: 14,30 g
Węglowodany: 65,9 g
Błonnik: 9,21g
❤ ONKOINFORMACJA ❤
❶ Pieczony pod przykryciem gulasz wieprzowy to lżejsza opcja typowych, gulaszy, które w polskiej kuchni nierzadko są bardzo tłuste.
❷ Przy osobach będących na ścisłych dietach lekkostrawnych (dla których łopatka wieprzowa będzie zbyt tłustym gatunkiem mięs) – np. w krótkim czasie po OZT – zalecam zamianę mięsa wieprzowego na cielęcinę, królika lub drób (kurczak, indyk) – gulasz również wyjdzie pyszny.
❸ U osób wrażliwszych na błonnik – kaszę jęczmienną można zamienić na ryż basmati, a zagęszczanie płatkami owsianymi można pominąć lub zamienić na płatki ryżowe.
❹ Buraczki na zimno są świetnym sposobem u pacjentów, którzy muszą być na dietach lekkostrawnych (nie jedzą surowych warzyw), ale muszą pilnować również glikemii poposiłkowej – np. pacjenci po pankreatoduodenektomii, czy pacjenci po innych operacjach w obrębie jamy brzusznej, ale ze współistniejącą cukrzycą.
❺ Surowe jabłko również można zamienić na jabłko gotowane – ale trzeba je też schłodzić!
❻ Chłodzenie produktów zmniejsza się ładunek glikemiczny posiłku i nie doprowadza do wysokich wahań glukozy we krwi – jest to ważne zarówno dla pacjentów na dietach lekkostrawnych z cukrzycą, jak i „zwykłych” obywateli z cukrzycą i insulinoopornością 😉
❼ Posiłek pochodzi z jadłospisu pacjentki po resekcji głowy trzustki z powodu nowotworu złośliwego, będącej na insulinie z powodu cukrzycy.