Lekki gulasz z marchewką i buraczki na zimno

Kolejny z cyklu – posiłki pacjentów 🙂
Dziś na obiad poleca się – lekki gulasz z marchewką (z piekarnika), kasza jęczmienna oraz buraczki na zimno.

Niby standard..ale lekko zmodyfikowany na zdrowszą wersję 🙂

Jest to posiłek dość lekkostrawny, żeby jeszcze bardziej go takim uczynić – kilka trików w ONKOINFORMACJI na dole 🙂

⇓⇓⇓

I Buraczki na zimno z jabłuszkiem – 1 porcja

Składniki:

  • Burak – 1 sztuka (105g)
  • Jabłko – 1/4 sztuki (50g)
  • Olej lniany – 1/3 łyżki (3ml)
  • Pietruszka, liście – 1/3 łyżki (4g)

Przygotowanie:

  1. Buraki ugotuj (lub upiecz w piekarniku) i schłodź.
    *dla zabieganych – można kupić w sklepach buraki gotowane opakowane w folię
  2. Pokrój w plastry lub grube słupki (nie zcieraj na tarce).
  3. Dodaj olej lniany, pokrojone jabłko i natkę pietruszki.
  4. Zjedz na zimno – możesz jeszcze schłodzić przed podaniem, w ten sposób obniżysz ładunek glikemiczny potrawy -nie będzie wysokiego wzrostu glukozy we krwi.

II Gulasz wieprzowy z marchewką (lekki) – 1 porcja

Składniki:

  • Cukinia – 1/5 sztuki (50g)
  • Marchew – 1 sztuka (45g)
  • Olej rzepakowy – 1/3 łyżki (3ml)
  • Płatki owsiane – 1 łyżka (10g)
  • Wieprzowina, łopatka – (70g)

Przygotowanie:

  1. Mięso z łopatki pokrój w kostkę, obtocz dużą ilością ziół (tymianek, majeranek, słodka papryka, kolendra, oregano).
  2. Włóż do naczynia żaroodpornego (z przykrywką), dodaj olej i włóż do piekarnika na 180stopni.
  3. Dodaj pokrojoną w grube plastry marchew.
  4. Po ok. 20 minutach dodaj jeszcze cukinię.
  5. Duś ok. 60 minut, możesz podlać odrobiną wody (ale tylko gorącej -inaczej mięso zrobi się twarde).
  6. Pamiętaj, aby nie solić przed gotowaniem (mięso będzie twarde), jeśli
    musisz dodaj odrobinę soli, ale po ok. 1h duszenia.
  7. Pod koniec dodaj zmiksowane płatki owsiane (aby zagęścić
    sos).
    Można też użyć 1 łyżkę mąki z ciecierzycy 🙂

III Kasza jęczmienna

Składniki:

  • Kasza jęczmienna – (50g)
  • Ulubione przyprawy – np. majeranek, tymianek, kolendra

Przygotowanie:

Zalecam gotowanie wszystkich kasz i ryżów w wodzie – nie w specjalnych sklepowych torebkach – nie mamy wtedy tak dużej utraty mikroelementów (nie odlewamy wody).

➟ W proporcji kasza:woda jak 2:1, kaszę/ryż wsypać do garnka, dodać ulubione przyprawy.
Na początku gotować pod przykryciem, gdy woda zacznie bulgotać delikatnie odsunąć pokrywkę, aby para mogła uciec.
Nie mieszać (zrobi się kleik)!

LUB

➟ Można też (co zajmuje chwilę dłużej) – pod koniec gotowania, gdy na dnie garnka np. z kaszą zostanie trochę wody przykryć garnek przykrywką i wyłączyć gaz/palnik.
I odstawić na ok. 10 min – kasza powinna wchłonąć całą wodę w tym czasie.


Wartość odżywcza w 1 porcji (cały obiad):

Energia: 465 kcal
Białko: 22,33 g
Tłuszcze: 14,30 g
Węglowodany: 65,9 g
Błonnik: 9,21g


❤ ONKOINFORMACJA ❤

❶ Pieczony pod przykryciem gulasz wieprzowy to lżejsza opcja typowych, gulaszy, które w polskiej kuchni nierzadko są bardzo tłuste.
❷ Przy osobach będących na ścisłych dietach lekkostrawnych (dla których łopatka wieprzowa będzie zbyt tłustym gatunkiem mięs) – np. w krótkim czasie po OZT – zalecam zamianę mięsa wieprzowego na cielęcinę, królika lub drób (kurczak, indyk) – gulasz również wyjdzie pyszny.
❸ U osób wrażliwszych na błonnik – kaszę jęczmienną można zamienić na ryż basmati, a zagęszczanie płatkami owsianymi można pominąć lub zamienić na płatki ryżowe.
❹ Buraczki na zimno są świetnym sposobem u pacjentów, którzy muszą być na dietach lekkostrawnych (nie jedzą surowych warzyw), ale muszą pilnować również glikemii poposiłkowej – np. pacjenci po pankreatoduodenektomii, czy pacjenci po innych operacjach w obrębie jamy brzusznej, ale ze współistniejącą cukrzycą.
❺ Surowe jabłko również można zamienić na jabłko gotowane – ale trzeba je też schłodzić!
❻ Chłodzenie produktów zmniejsza się ładunek glikemiczny posiłku i nie doprowadza do wysokich wahań glukozy we krwi – jest to ważne zarówno dla pacjentów na dietach lekkostrawnych z cukrzycą, jak i „zwykłych” obywateli z cukrzycą i insulinoopornością 😉
❼ Posiłek pochodzi z jadłospisu pacjentki po resekcji głowy trzustki z powodu nowotworu złośliwego, będącej na insulinie z powodu cukrzycy.

Renata

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *