Przejedzeni po świętach? 🎄🎄🎄
Na obiady jadacie teraz barszcz z uszkami, ryby i pierogi?
A wstając rano wcale nie jesteście głodni?
W domu znajdujecie tonę pomarańczy 🍊🍊 i mandarynek, bo jak zwykle za dużo ich kupiono i nie można ich przejeść?
Pozostały też liczne bakalie, które nie zmieściły się już do ciasta lub makiełek?
Mam dla Was przepis na lekkie i pyszne śniadanko 😊
Z wykorzystaniem wyżej wymienionych pomarańczy i orzechów !
A na dodatek dalej pozostające w świątecznym klimacie…bo przecież święta ciągną się aż do Nowego Roku… (pomimo, że część z Was, i ja też – poszła już do pracy), też tak to odbieracie? 😀
Przepis na 1 porcję stanowiącą pełnowartościowy posiłek (źródło białka, tłuszczu, węglowodanów i błonnika, pełne witamin i składników mineralnych 😊)
Składniki:
-
-
- kasza jaglana – 50g
- pomarańcza – 1,5 sztuki
- serek wiejski – 1/2 sztuki
- orzechy włoskie – 2sztuki
- orzechy laskowe – 4 sztuki
-
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną wsypujemy do garnuszka (nie gotujemy w woreczkach!). Zalewamy sokiem wyciśniętym z 1 pomarańczy, dodajemy miąższ wydrążony z połowy drugiej. Gotujemy 15 minut na małym ogniu.
Odcedzamy serek wiejski i posypujemy nim kaszę. Dodajemy orzechy i plastry owoców.
Jemy na ciepło albo na zimno – wedle uznania 🙂
Wartość odżywcza jednej porcji:
Energia: 465kcal
Białko: 18,15g
Tłuszcze: 17,41g
Węglowodany: 65,67g
Błonnik: 5,6g
Smacznego! 😋