W związku z tym, że nadal często spotykam się z niezachwianą wiarą w cudowne działanie lewoskrętnej witaminy C postanowiłam umieścić tu króciutkie wyjaśnienie.
Podstawa chemii organicznej – cząsteczki o określonej budowie występują w dwóch formach tworząc tzw. lustrzane odbicie, co z kolei powoduje zmianę kierunku padającego światła w lewo bądź w prawo.
Witamina C, czyli kwas L-askorbinowy ma swoje lustrzane odbicie w postaci kwasu D-askorbinowego, który nie występuje naturalnie w przyrodzie i ma znacznie mniejszą aktywność biologiczną w porównaniu do kwasu L-askorbinowego (powszechnie znanego jako witamina C).
Formie L błędnie przypisywana jest lewoskrętność (….bo zaczyna się na „L”?), podczas gdy kwas L-askorbinowy jest prawoskrętny (a to od budowy chemicznej związku zależy czy skręca światło w lewo czy w prawo).
Wszystko to prowadzi do wniosku, że witamina C lewoskrętna NIE ISTNIEJE (kwas askorbinowy posiada dwie formy:
-
- prawoskrętny kwas L-askorbinowy (witamina C)
LUB
-
- lewoskrętny kwas D-askorbinowy (który witaminą C już nie jest).
Co ważne w rozporządzeniu Ministra Zdrowia w sprawie składu oraz znakowania suplementów diety jest dokładnie wyszczególnione jaka forma chemiczna kwasu askorbinowego może być oznaczana jako witamina C. Forma lewoskrętna (czyli kwas D-askorbinowy) nie może być opisywana jako witamina C i nie powinna znajdować się w suplementach diety ze względu na znikome właściwości.
Czerpcie witaminę C z żywności (np. natka pietruszki, czarna porzeczka, borówka czy czerwona papryka), a jeśli zachodzi taka potrzeba – kupujcie „zwykłą” witaminę C w aptece, a nie tą, nieziemsko drogą, osławioną jako witamina C lewoskrętna – bo to w gruncie rzeczy to samo, tylko źle nazwane i znacznie droższe 🙂
[1] Murray R., Granner D., Mayes P. i wsp.: Biochemia Harpera, PZWL, Warszawa 2012
[2] Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 18 maja 2010 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie składu oraz oznakowania suplementów diety
[3] Janda K., Kasprzak M., Wolska J.: Witamina C – budowa, właściwości, funkcje i występowanie, Pom J Life Sci 2015, 61, 4, 419–425
[4] Davey M., Van Montagu M., Inze D. i wsp.: Plant L-ascorbic acid: chemistry, function, metabolism, bioavailability and effects of processing,J Sci Food Agric200, 80,825-860