Kolejny przepis z serii posiłki pacjentów 🙂
A dziś coś dla smakoszy fish and chips 😀
Łosoś, bataty, mango i awokado.
Same pyszności i dużo dużo zdrowych składników.
Przepis nieco bardziej skomplikowanie wygląda, ale wcale nie jest taki truuudny 😀
No i na pewno warty uwagi! 🙂 🙂
Składniki na 1 porcję:
- Awokado – 1/3 sztuki (50 g)
- Cebula szalotka – 3/4 sztuki (75 g)
- Imbir, korzeń – (10g)
- Ksylitol – 1 łyżeczka (7 g)
- Łosoś różowy, świeży – 150 g
- Mango – 1/2 sztuki (140 g)
- Mąka ziemniaczana – 1/5 łyżki (5 g)
- Miód pszczeli – 1/2 łyżki (13 g)
- Olej rzepakowy, uniwersalny – 1 i 1/4 łyżki (12 ml)
- Papryka chili – (10 g)
- Papryka chili, suszona – 1/2 sztuki (8 g)
- Pietruszka, natka – 2/3 łyżki (6 g)
- Przyprawy – kurkuma, mielona – 1/4 łyżeczki (1 g)
- Przyprawy – pieprz czarny, suszony – 1 łyżeczka (1 g)
- Sok z limonki – 1 łyżka (6 ml)
- Sól biała – 1/6 łyżeczki (1 g)
- Sok pomarańczowy – 50 ml
- Batat – 1/3 sztuki (100 g)
Salsa z mango i awokado: Mango umyć, obrać i obkroić miąższ od pestki. Pokroić go w kostkę i włożyć do salaterki. Awokado umyć, obrać ze skórki i przekroić na pół. Usunąć pestkę a miąższ pokroić w kostkę, dodać do salaterki, skropić sokiem z limonki, dodać posiekaną szalotkę, ksylitol, olej rzepakowy i chili. Wymieszać, posypać pietruszką i odstawić.
Sos pomarańczowo-imbirowy: Do małego garnuszka wlać łyżeczkę oleju rzepakowego. Papryczkę chili pokroić na plasterki usuwając pestki. Imbir i cebulkę obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Papryczkę, imbir i cebulkę włożyć do garnuszka i wszystko podsmażyć mieszając, przez około 1 minutę.
Dodać kurkumę, sok z pomarańczy wymieszany z mąką ziemniaczaną i miód, gotować przez 1 minutę.
Łosoś: Filet z łososia przekroić, opłukać i dokładnie osuszyć, doprawić solą, natrzeć (od strony bez skórki) kurkumą i papryką a następnie olejem.
Położyć na dobrze rozgrzanej patelni grillowej skórką do dołu. Grillować przez około 7 minut na średnim ogniu, następnie przewrócić na drugą stronę i grillować jeszcze przez 4 minuty. Zdjąć z patelni i ułożyć na talerzach skórką do
dołu. Bataty obrać, wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem
do pieczenia.
Bataty skropić olejem rzepakowym, doprawić papryką suszoną, solą i pieprzem. Piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym na 200stopni.
Łososia polać sosem pomarańczowo-imbirowym.
Podawać z salsą i batatami.
PS. Jedzcie ryby! 🐟 🐟 🐟
Smacznego!!