Makaron penne z bakłażanem

A dziś szybki przepis na pyszny makaron z bakłażanem 🙂

Co Wy na to?

Mamy sierpień, zaczynamy sezon na bałażany, tak więc nastał czas na bakłażanowe szaleństwo  🙂

Nie zapominajcie o wykorzystaniu sezonu! 🙂 Same zalety – świeżość i niska cena 😛

Spóbujcie i cieszcie się ich pysznością 😋😋😋

 

Składniki na 2 porcje:

      • bakłażan – 1 sztuka (ok. 240g)
      • cebula czerwona – 1 sztuka (ok. 100g)
      • czerwona papryka – 1 sztuka
      • pierś z kurczaka (mielona) – 200g
      • makaron penne pełne ziarno – 140g
      • olej rzepakowy – 2 łyżki – 20ml
      • pomidory krojone bez skórki (puszka) – 240g
      • opcjonalnie – 1 łyżeczka mąki żytniej typ 2000

Sposób przygotowania:

Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu – al dente. Pierś z kurczaka (poproś o zmielenie w sklepie) obsyp dużą ilością bazylii, majeranku, tymianku i oregano i duś na 1 łyżce oleju na patelni (np. grillowej). Cebulę i paprykę pokrój w kostkę i duś w osobnym naczyniu (również na 1 łyżce oleju), potem dołóż do tego pokrojonego w plastry bakłażana i duś aż będzie mięciutki.
Pomidory z puszki (możesz też użyć świeżych – w końcu mamy sezon) – przypraw bazylią i duś na małym ogniu (aż do odparowania wody), możesz dodać 1 łyżeczkę mąki żytniej razowej (typ 2000), aby nieco zagęścić sos.
Nakładaj na talerz warstwowo: makaron, sos, mięso, warzywa i udekoruj świeżą bazylią.
Możesz też wymieszać wszystkie składniki i podawać danie jako tzw. „jednogarnkowe”.

 

Gotowe 😉


Wartość odżywcza jednej porcji:

Energia: 533,5 kcal
Białko: 37 g
Tłuszcze: 13,46 g
Węglowodany: 70,96 g
Błonnik: 14,84 g

 

Smacznego!

Renata

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *