A dziś szybki przepis na pyszny makaron z bakłażanem 🙂
Co Wy na to?
Mamy sierpień, zaczynamy sezon na bałażany, tak więc nastał czas na bakłażanowe szaleństwo 🙂
Nie zapominajcie o wykorzystaniu sezonu! 🙂 Same zalety – świeżość i niska cena 😛
Spóbujcie i cieszcie się ich pysznością 😋😋😋
Składniki na 2 porcje:
-
-
- bakłażan – 1 sztuka (ok. 240g)
- cebula czerwona – 1 sztuka (ok. 100g)
- czerwona papryka – 1 sztuka
- pierś z kurczaka (mielona) – 200g
- makaron penne pełne ziarno – 140g
- olej rzepakowy – 2 łyżki – 20ml
- pomidory krojone bez skórki (puszka) – 240g
- opcjonalnie – 1 łyżeczka mąki żytniej typ 2000
-
Sposób przygotowania:
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu – al dente. Pierś z kurczaka (poproś o zmielenie w sklepie) obsyp dużą ilością bazylii, majeranku, tymianku i oregano i duś na 1 łyżce oleju na patelni (np. grillowej). Cebulę i paprykę pokrój w kostkę i duś w osobnym naczyniu (również na 1 łyżce oleju), potem dołóż do tego pokrojonego w plastry bakłażana i duś aż będzie mięciutki.
Pomidory z puszki (możesz też użyć świeżych – w końcu mamy sezon) – przypraw bazylią i duś na małym ogniu (aż do odparowania wody), możesz dodać 1 łyżeczkę mąki żytniej razowej (typ 2000), aby nieco zagęścić sos.
Nakładaj na talerz warstwowo: makaron, sos, mięso, warzywa i udekoruj świeżą bazylią.
Możesz też wymieszać wszystkie składniki i podawać danie jako tzw. „jednogarnkowe”.
Gotowe 😉
Wartość odżywcza jednej porcji:
Energia: 533,5 kcal
Białko: 37 g
Tłuszcze: 13,46 g
Węglowodany: 70,96 g
Błonnik: 14,84 g
Smacznego!