Makaron z sosem dyniowym – wersja lekkostrawna i wersja „normalna”

Dziś pomysł dyniowe danie z makaronem 🙂

Dwie wersje – jedna, dla osób nie muszących wprowadzać restrykcji w diecie – i druga – wersja lekkostrawna

W obu wersjach zaczynamy od puree z dyni.

1. Puree dyniowe
➨ Dynię umyj, potnij na duże kawałki, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i upiecz w piekarniku (ok. 1h w temperaturze 200ºC na funkcji góra-dół.
★ Dynię możecie upiec dzień wcześniej 
➨ Dynię wystudzić, obrać ze skóry i zmielić w maszynce do mielenia bądź zmiksować blenderem (można dodać odrobinę wody).

★ Ja użyłam dyni piżmowej – całej. Puree z dyni, które mi zostaje zamrażam. Powiem szczerze, że nie opłaca się piec np. połowy dyni 🙂 Lepiej od razu całą. 

Makaron z sosem dyniowym i soczewicą – wersja bez restrykcji

Składniki (1 porcja):

  • Puree z dyni – 200g
  • Pomarańcza – 1/2 sztuki
  • Mleko – 100ml
  • Oliwa z oliwek – 1 łyżka
  • Cebula – 1/2 sztuki
  • Soczewica czerwona (sucha) – 3 łyżki
  • Słonecznik – 1 łyżka
  • Przyprawy: kolendra, imbir, czerwona papryka, pieprz, oregano, odrobina soli, natka pietruszki – świeża lub suszona
  • Makaron z pszenicy durum

Sposób przygotowania:

➺ Makaron ugotuj al dente.
➺ Cebulę pokrój w półksiężyce, wymieszaj z soczewicą i duś z oliwą. Dodaj 100ml wody, poczekaj aż soczewica zmięknie.
➺ Z pomarańczy wyciśnij sok, wymieszaj z puree z dyni, dodaj mleko.
➺Podgrzej puree dyniowe, ma trochę odparować.
➺ Puree dyniowe przypraw kolendrą, imbirem, odrobiną soli, czerwoną papryką i pieprzem.
➺ Ugotowany makaron przełóż na talerz, na to nałóż warstwę z soczewicą i cebulą, polej puree dyniowym, wkrój mozarellę, posyp słonecznikiem i natką pietruszki.

➺ Gotowe! 🙂

Makaron z sosem dyniowym i soczewicą – wersja lekkostrawna

Składniki (1 porcja):

  • Puree z dyni – 200g
  • Pomarańcza – 1/2sztuki
  • Mleko – 100ml
  • Oliwa z oliwek – 1 łyżka
  • Białko jaja – 2 sztuki
  • Przyprawy: kolendra, imbir, oregano, odrobina soli, natka pietruszki – świeża lub suszona
  • Makaron z pszenicy durum

Sposób przygotowania:

➺ Makaron ugotuj al dente.
➺ Białka jaja ugotuj (najłatwiej jeśli ugotujesz całe jajka i rozdzielisz). Pokrój białko w kosteczkę.
➺ Z pomarańczy wyciśnij sok, wymieszaj z puree z dyni, dodaj mleko i oliwę.
➺ Podgrzej puree dyniowe, ma trochę odparować.
➺ Puree dyniowe przypraw kolendrą, imbirem, oregano.
➺ Ugotowany makaron przełóż na talerz, polej puree dyniowym, posyp ugotowanym białkiem jaja i posyp natką pietruszki.

➺ Gotowe! 🙂

Gotowe!


❤ ONKOINFORMACJA ❤

❶ Dla pacjentów onko, którzy muszą być też na diecie lekkostrawnej – zamiast soczewicy źródłem białka jest białko jaja.
❷ Zamiast białka jaja można wmieszać w puree dyniowe odżywkę białkową np. Protifar, smakuje równie dobrze 🙂
❸ Idealne dla pacjentów onkologicznych, u których szukamy źródła białka, a nie mamy ochoty na mięso 😉
❹ Jeśli robimy standardową wersję – dodatek nasion słonecznika to dodatek ważnych dla nas jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, a także kolejna dawka składników mineralnych m.in magnezu, potasu, cynku, miedzi czy manganu.
❺ Wersja lekkostrawna jest idealną wersją u pacjentów cierpiących na zapalenie błon śluzowych jamy ustnej – danie jest mięciutkie, delikatnie przyprawione, co nie będzie podrażniać śluzówek.
❻ U pacjentów, u których nie ograniczamy żółtek – można dodać całe jaja.

Renata

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *