Pozostając w temacie daru pisania, który przejawia mój pacjent pokażę Wam bardzo prostą sałatkę. Prostą i szybką. Idealnie nadaje się na II śniadanie na wynos – do szkoły, czy pracy. Jest bogata w błonnik, więc nie będziecie od razu głodni 😛
Jeśli i Wam pomoże odnaleźć piękne, sielskie emocje jak u mojego pacjenta..:
„gdy wkładam z nieukrywaną radością kolejną jej porcję do ust czuję lekki powiew majowego wiaterku niosący zapachy rodzącej się wiosny, a w oddali słychać szept płynącego strumyka. Na horyzoncie stado młodych saren niczym nietrwożone ze spokojem oddaje się igraszkom na pobliskich polach. Kolejna porcja i kolejne sielskie obrazy.”
… to korzyść będzie podwójna – zdrowe jedzenie i „zdrowa” głowa 😀
Pamiętajcie, że to co jemy wpływa nie tylko na nasze zdrowie fizyczne, ale i psychiczne. To co jemy ma także wpływ na samopoczucie. W końcu „przyjemne z dietetycznym”!
Całość pięknej mowy pisanej znajdziecie tu:
PS. Moi pacjenci mają bardziej zróżnicowaną dietę, ale jeśli ktoś potrzebuje/chce to zgadzam się na powtarzanie posiłków (oczywiście nie do przesady!), dlatego pacjent je ją „czwarty dzień z rzędu” 😁
A oto przepis na pyszną i odżywczą sałatkę (1 porcja):
- Kasza gryczana – 50g
- Ogórek – 1/2 sztuki (90g)
- Olej lniany – 1 łyżka (10ml)
- Papryka czerwona – 100g
- Papryka żółta – 100g
- Pomidor koktajlowy – 4 sztuki
- Sznycel z fileta indyka – 1 sztuka (100g)
- Sok z cytryny – 1 łyżka (6 ml)
Przygotowanie:
Kaszę gryczaną ugotuj i wystudź. Indyka obtocz w curry i upiecz w folii lub naczyniu żaroodpornym. Wystudź, pokrój w kostkę. Papryki, ogórka, pomidorki koktajlowe pokrój. Olej lniany wymieszaj z sokiem z cytryny, dodaj odrobinę soli, ostrą czerwoną paprykę i bazylię. Wymieszaj wszystko razem. Gotowe!
Wartość odżywcza 1 porcji:
Energia: 433 kcal
Białko: 28,46 g
Tłuszcze: 13,05 g
Węglowodany: 53,74 g
Błonnik: 7,3 g
Dajcie znać, czy też przychodzą Wam do głowy takie sielskie obrazy <3
A ja oczywiście dziękuję mojemu Pacjentowi za piękne słowa i zdjęcie 🙂