A dziś mam dla Was taki oto pyszny przepisik.
I co ciekawe – jest to przepis z OPAKOWANIA.
Zdarzyło Wam się kiedyś robić coś z przepisu z opakowania żywności?
Mi chyba nigdy 😀
Ale powiem Wam, że tym razem to naprawdę samo zdrowie, no i takie smaczne 🙂
W popularnych sklepach z owadem w szyldzie można odnaleźć mix kaszy gryczanej z kaszą bulgur, czerwoną soczewicą, suszonymi pomidorami i pestkami dyni.
Brzmi nieźle?
I takie jest. Zdrowe, dobre no i żadnych podejrzanych składników.
Z takich „półproduktów” jestem w stanie korzystać 😀
Choć nie do końca można to nazwać półproduktem, w końcu wszystko jest surowe.
Do kaszy proponowana jest pyszna sałatka.
Składniki na danie
-
-
- mieszanka kasz – 200g
- mozzarella w kulkach – 250g
- pomidorki koktajlowe – 200g
- awokado (1/2 szt) – w mojej wersji jest 1,5 sztuki 🙂
- sól, pieprz do smaku
- oliwa z oliwek (2 łyżki)
- sok z cytryny (1 łyżka)
- natka pietruszki
-
Sposób przygotowania:
Kaszę gotujemy w wodzie. Jest ona sprzedawana w saszetkach, ja jednak zalecam wysypanie kaszy z saszetek i gotowanie w wodzie w proporcji kasza:woda = 1:2, tak aby zrezygnować z wylewania witamin i składników mineralnych wraz z wodą 🙂 Cała woda ma być wchłonięta!
Pomidorki kroimy, awokado obieramy i kroimy, polewamy oliwą i sokiem z cytryny, przyprawiamy, posypujemy natką pietruszki.
Podajemy z ugotowaną kaszą.
Szybkie, smaczne i zdrowe!
Polecam 🙂