Dziś mam dla Was przepis na wytrawne muffinki ?
Kto powiedział, że zawsze muszą być słodkie? 😛
Moje muffiny idealnie sprawdzą się na przekąskę, ale też kolację 😀
A także na imprezę – mamy teraz czas firmowych wigilii i różnych spotkań (a już niedługo nawet sylwester ?) – może zaskoczysz swoich znajomych ciekawą formą przekąski?
Łatwo je przygotować, łatwo je przetransportować 🙂
Składniki na około 20 muffinek:
Składniki mokre:
- jaja kurze – 1 sztuka
- mleko 2% – 1 szklanka (230 ml)
- olej rzepakowy – 1/3 szklanki (ok. 70ml)
- polędwica z indyka – 200g
- kukurydza konserwowa 90 g
- papryka czerwona – 1sztuka (ok. 230g)
- pomidory suszone (w oliwie z oliwek lub w oleju rzepakowym, odsączone) – 70g
Składniki suche:
- mąka orkiszowa razowa – 2 szklanki (240 g)
- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki (ok. 8 g)
- soda oczyszczona – 1/2 łyżeczki (ok. 2g)
- szczypta soli, czerwona papryka, tymianek, bazylia, oregano, pieprz
Sposób przygotowania:
Mieszamy ze sobą składniki mokre, osobno – suche.
Do mokrych dodajemy pokrojone suszone pomidory, czerwoną paprykę, kukurydzę i pokrojoną w kostkę wędlinę.
Możesz też dodać ugotowane mięso z kurczaka – np. z rosołu, żeby wykorzystać resztki 😀 😀
Muffinki mogą być również bezmięsne – decyzja należy do Ciebie 🙂
Łączymy suche składniki z mokrymi, dokładnie mieszamy.
Nakładamy do foremek na muffinki (najlepiej silikonowych). Pamiętajcie, aby nakładać ciasto do połowy wysokości muffinki – musi mieć miejsce, żeby wyrosnąć.
Pieczemy w piekaniku w 180 stopniach ok. 15 minut.
Dopełnieniem muffinek jest mocny sos czosnkowy!
Wymieszaj jogurt naturalny (gęsty) z kilkoma przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, dodaj pieprz.
Wartość odżywcza jednej muffinki:
Energia: 99,5 kcal
Białko: 4,3g
Tłuszcze: 5,01 g
Węglowodany: 9,6g
Błonnik: 0,83 g
Smacznego!