Muffinki na wytrawno

Dziś mam dla Was przepis na wytrawne muffinki ?

Kto powiedział, że zawsze muszą być słodkie? 😛

Moje muffiny idealnie sprawdzą się na przekąskę, ale też kolację 😀
A także na imprezę – mamy teraz czas firmowych wigilii i różnych spotkań (a już niedługo nawet sylwester ?) – może zaskoczysz swoich znajomych ciekawą formą przekąski?

Łatwo je przygotować, łatwo je przetransportować 🙂

 

 

Składniki na około 20 muffinek:

Składniki mokre:

  • jaja kurze – 1 sztuka
  • mleko 2% – 1 szklanka (230 ml)
  • olej rzepakowy – 1/3 szklanki (ok. 70ml)
  • polędwica z indyka – 200g
  • kukurydza konserwowa 90 g
  • papryka czerwona – 1sztuka (ok. 230g)
  • pomidory suszone (w oliwie z oliwek lub w oleju rzepakowym, odsączone) – 70g

Składniki suche:

  • mąka orkiszowa razowa – 2 szklanki (240 g)
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki (ok. 8 g)
  • soda oczyszczona – 1/2 łyżeczki (ok. 2g)
  • szczypta soli, czerwona papryka, tymianek, bazylia, oregano, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Mieszamy ze sobą składniki mokre, osobno – suche.

Do mokrych dodajemy pokrojone suszone pomidory, czerwoną paprykę, kukurydzę i pokrojoną w kostkę wędlinę.

Możesz też dodać ugotowane mięso z kurczaka – np. z rosołu, żeby wykorzystać resztki 😀 😀

Muffinki mogą być również bezmięsne – decyzja należy do Ciebie 🙂

Łączymy suche składniki z mokrymi, dokładnie mieszamy.

Nakładamy do foremek na muffinki (najlepiej silikonowych). Pamiętajcie, aby nakładać ciasto do połowy wysokości muffinki – musi mieć miejsce, żeby wyrosnąć.

Pieczemy w piekaniku w 180 stopniach ok. 15 minut.

Dopełnieniem muffinek jest mocny sos czosnkowy!

Wymieszaj jogurt naturalny (gęsty) z kilkoma przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, dodaj pieprz.

 


Wartość odżywcza jednej muffinki:

Energia: 99,5 kcal
Białko: 4,3g
Tłuszcze: 5,01 g
Węglowodany: 9,6g
Błonnik: 0,83 g

 

Smacznego!

Renata

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *