Mam dla Was pomysł na fajną przekąskę 🙂
Muszle z soczewicą! <3
Możecie je wykorzystać jako dodatek do kolacji dla swoich gości.
Są efektowne, fajne do podgryzania no i pyszne!
I nie takie skomplikowane 🙂
Składniki:
-
-
- Makaron muszle
- Soczewica czerwona i zielona
- Papryka
- Cebula
- Pieczarki
- Ulubione przyprawy – tymianek, bazylia, oregano
- Kiełki rzodkiewki, świeża bazylia – do posypania
-
Sposób przygotowania:
Nie podaję ilości – wszystko zależy od tego jakiej wielkości muszle kupicie. No i jakiej wielkości paczkę – i ile chcecie ich przygotować 🙂
Makaron muszle ugotować na wodzie z dodatkiem łyżki oleju. Musi być al dente. Odcedzić i rozłożyć na papierowym ręczniku – aby makaron wystygł i się nie posklejał.
Soczewicę czerwoną i zieloną ugotować na wodzie (ok. 25min) – lekko posolić. Każdą osobno.
Paprykę, cebulę i pieczarki poddusić na oleju rzepakowym. Przyprawić.
Zrobić dwa farsze – jeden z soczewicą czerwoną, drugi – z zieloną. Będą dwu-kolorowe 🙂
Każdą z muszli nadziewać. Posypać kiełkami rzodkiewki i ozdobić bazylią.
Smacznego!
PS. Nieskromnie powiem, że pomysłodawcą i wykonawcą jest mój kochany Tata <3
Wiecie jaką satysfakcję daje zarażanie zdrową dietą swoich najbliższych? 😀 POLECAM 😀