Naleśniki kukurydziane

A może macie ochotę na naleśniki inne niż klasyczne?

Mam dla Was propozycję na pyszne, żółciutkie naleśniki z mąki kukurydzianej.

Naleśniki bezglutenowe, co ważne  dla osób, które gluten muszą wykluczyć.

Pamiętajcie jednak, że nie jestem zwolennikiem wykluczania glutenu z diety z uwagi na modę. Jestem zdania, że gluten wykluczamy jeśli faktycznie istnieją do tego powody kliniczne.

Co nie oznacza, że nie warto czasem spróbować czegoś innego 🙂

To co, macie ochotę?

Składniki na ok. 10 naleśników:

  • mąka kukurydziana – 120g
  • mąka ziemniaczana – 60g
  • olej rzepakowy lub oliwa z oliwek – 50 ml
  • jaja – 4 sztuki
  • woda – 1,5 szklanki
  • przyprawy – w zależności od tego, czy chcecie jeść je na słodko, czy na wytrawno – np. mielona wanilia, cynamon, lub papryka, czosnek itd.

Sposób przygotowania:

Wymieszaj mikserem wszystkie składniki.

I smaż na dobrze rozgrzanej patelni, ale nie dodawaj tłuszczu na patelnię!

Naleśniki są elastyczne i bardzo łatwo się je podrzuca 😉 Popróbujcie!


Wartość odżywcza jednego naleśnika:

Energia: 136,2 kcal
Białko: 3,62 g
Tłuszcze: 7,3 g
Węglowodany: 14,4 g
Błonnik: 1,2 g

Renata

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *