A może macie ochotę na naleśniki inne niż klasyczne?
Mam dla Was propozycję na pyszne, żółciutkie naleśniki z mąki kukurydzianej.
Naleśniki bezglutenowe, co ważne dla osób, które gluten muszą wykluczyć.
Pamiętajcie jednak, że nie jestem zwolennikiem wykluczania glutenu z diety z uwagi na modę. Jestem zdania, że gluten wykluczamy jeśli faktycznie istnieją do tego powody kliniczne.
Co nie oznacza, że nie warto czasem spróbować czegoś innego 🙂
To co, macie ochotę?
Składniki na ok. 10 naleśników:
- mąka kukurydziana – 120g
- mąka ziemniaczana – 60g
- olej rzepakowy lub oliwa z oliwek – 50 ml
- jaja – 4 sztuki
- woda – 1,5 szklanki
- przyprawy – w zależności od tego, czy chcecie jeść je na słodko, czy na wytrawno – np. mielona wanilia, cynamon, lub papryka, czosnek itd.
Sposób przygotowania:
Wymieszaj mikserem wszystkie składniki.
I smaż na dobrze rozgrzanej patelni, ale nie dodawaj tłuszczu na patelnię!
Naleśniki są elastyczne i bardzo łatwo się je podrzuca 😉 Popróbujcie!
Wartość odżywcza jednego naleśnika:
Energia: 136,2 kcal
Białko: 3,62 g
Tłuszcze: 7,3 g
Węglowodany: 14,4 g
Błonnik: 1,2 g