A dziś mam dla Was propozycję naleśników żytnich z mąki 2000, i mimo tego, że są bez dodatku mąki pszennej wcale się nie rwą i pięknie się pieką 😉
Naleśniki są pyszne, chrupiące i są proste w przygotowaniu.
Składniki na 23 naleśniki:
-
-
- Jaja kurze – 100g – 2 sztuki
- Mąka żytnia razowa typ 2000 – 500g
- Mąka ziemniaczana 45g
- Mleko 2 % – 2 szklanki
- Olej rzepakowy – 2 łyżki
- Woda mineralna gazowana – 1 szklanka
- Woda niegazowana – 1 szklanka
- Szczypta soli (tymianek, bazylia, oregano – jeśli chcecie robić naleśniki na wytrawno)
-
Sposób przygotowania:
Jaja roztrzep z olejem. Wszystkie składniki zmiksuj razem.
Rozgrzej dobrze patelnię i smaż naleśniki – nie dodawaj tłuszczu – tłuszcz dodany do masy wystarcza, aby naleśniki ładnie odchodziły od patelni i się nie rwały.
No i teraz – inwencja twórcza dla Was – z czym zjeść naleśniki?
Na słodko czy na słono?
Ja zrobiłam naleśniki z mięsem z indyka, papryką, cebulą i kukurydzą.
Ale jeśli nie dodacie do ciasta ziół możecie jeść je na słodko – z twarogiem / dżemem etc. – kto co lubi 😀
Wartość odżywcza jednego suchego naleśnika:
Energia: 95 kcal
Białko: 2,9g
Tłuszcze: 2,17 g
Węglowodany: 18,6g
Błonnik: 2,8 g
Smacznego!
Przekonajcie się, że żytnie naleśniki wcale nie są gorsze od pszennych! 🙂 🙂
Witam. Moim zdaniem naleśniki z maki żytniej sa jeszcze lepsze od zwykłej maki przennej. Zrobiłem je z szpinakiem,cebula, czosnkiem, kurczakiem i po usmażeniu dodałem twaróg chudy.
Super 🙂 Bardzo mnie to cieszy, że żytnie smakują lepiej! 🙂