Naleśniki z mąki żytniej 2000

A dziś mam dla Was propozycję naleśników żytnich z mąki 2000, i mimo tego, że są bez dodatku mąki pszennej wcale się nie rwą i pięknie się pieką 😉

Naleśniki są pyszne, chrupiące  i są proste w przygotowaniu.

Składniki na 23 naleśniki:

      • Jaja kurze – 100g – 2 sztuki
      • Mąka żytnia razowa typ 2000 – 500g
      • Mąka ziemniaczana 45g
      • Mleko 2 % – 2 szklanki
      • Olej rzepakowy – 2 łyżki
      • Woda mineralna gazowana – 1 szklanka
      • Woda niegazowana – 1 szklanka
      • Szczypta soli (tymianek, bazylia, oregano – jeśli chcecie robić naleśniki na wytrawno)

Sposób przygotowania:

Jaja roztrzep z olejem. Wszystkie składniki zmiksuj razem.
Rozgrzej dobrze patelnię i smaż naleśniki – nie dodawaj tłuszczu – tłuszcz dodany do masy wystarcza, aby naleśniki ładnie odchodziły od patelni i się nie rwały.

 

No i teraz – inwencja twórcza dla Was – z czym zjeść naleśniki?

Na słodko czy na słono?

Ja zrobiłam naleśniki z mięsem z indyka, papryką, cebulą i kukurydzą.

Ale jeśli nie dodacie do ciasta ziół możecie jeść je na słodko – z twarogiem / dżemem etc. – kto co lubi 😀


Wartość odżywcza jednego suchego naleśnika:

Energia: 95 kcal
Białko: 2,9g
Tłuszcze: 2,17 g
Węglowodany: 18,6g
Błonnik: 2,8 g

 

Smacznego!

Przekonajcie się, że żytnie naleśniki wcale nie są gorsze od pszennych! 🙂 🙂

Renata

2 odpowiedzi na “Naleśniki z mąki żytniej 2000”

  1. Witam. Moim zdaniem naleśniki z maki żytniej sa jeszcze lepsze od zwykłej maki przennej. Zrobiłem je z szpinakiem,cebula, czosnkiem, kurczakiem i po usmażeniu dodałem twaróg chudy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *