Nektarynkowa moc lata

Sezon na nektarynki uważam za otwarty! <3

Ostatnia faza na borówki płynnie przekształciła się u mnie w nektarynkową fascynację.

Też tak czasem miewacie, że nakręcicie się na jeden owoc i moglibyście jeść go cały czas?

Tak jak np. na początku sezonu – truskawki 😀

Oczywiście – największą wartością odżywczą odznaczają się surowe owoce – nieprzetworzone – a nektarynki są teraz takie smaczne! 

Pamiętajcie, żeby korzystać z tego co daje nam lato, właśnie teraz – kiedy wszystkiego mamy pod dostatkiem 🙂

Surowe owoce są też idealne na letnie upały, zimne – orzeźwiają, a teraz to chyba się przyda prawda? 😅😅

 

Jednak… moja ostatnia miłość do nektarynek nie jest zaspokojona przez jedzenie ich tylko w formie surowej 🙂

W tej chwili włączam je też w posiłki obiadowe 😀

Mam dla Was propozycję na roladki z kurczaka nadziewane nektarynką 🙂

Proste, szybkie i bajecznie nektarynkowe <3

No i zdrowe 🙂 Bez zbędnych panierek, które nie dość, że niezdrowe – to jeszcze odrzucają w te upalne dni 🙂

Przepis:

Składniki na 1 roladkę:

      • 1 mała pierś z kurczaka
      • kilka plastrów nektarynki (ze skórką)
      • przyprawy: bazylia, tymianek, oregano, majeranek, pieprz

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka umyj, rozbij na cienki plaster, obsyp ziołami z obu stron.

Ułóż na środku plastry nektarynki, zwiń w roladkę – możesz użyć dwóch sposób, aby utrzymała swój kształt:

1) Zepnij wykałaczkami odstające końce

2) obwiąż roladkę dookoła cieniutką nitką – sposób, którego nauczyłam się od mamy i babci – i jak dla mnie – zawsze wygrywa 😀

Możesz podpiec mięso w piekarniku, naczyniu żaroodpornym lub leciutko dusić na łyżce oleju na patelni. Pamiętaj, że jeśli użyjesz sposobu z nitką – jak tylko mięso nabierze białego koloru musisz odwinąć nitkę zanim się zapiecze 🙂

Zrobione 🙂

Do tego idealnie nadaje się lekka sałatka z pomidorków koktajlowych, ogórka, papryki, kapusty pekińskiej i oleju lnianego 😋😋

Smacznego 🙂

 

 

Renata

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *