Sezon na nektarynki uważam za otwarty! <3
Ostatnia faza na borówki płynnie przekształciła się u mnie w nektarynkową fascynację.
Też tak czasem miewacie, że nakręcicie się na jeden owoc i moglibyście jeść go cały czas?
Tak jak np. na początku sezonu – truskawki 😀
Oczywiście – największą wartością odżywczą odznaczają się surowe owoce – nieprzetworzone – a nektarynki są teraz takie smaczne!
Pamiętajcie, żeby korzystać z tego co daje nam lato, właśnie teraz – kiedy wszystkiego mamy pod dostatkiem 🙂
Surowe owoce są też idealne na letnie upały, zimne – orzeźwiają, a teraz to chyba się przyda prawda? 😅😅
Jednak… moja ostatnia miłość do nektarynek nie jest zaspokojona przez jedzenie ich tylko w formie surowej 🙂
W tej chwili włączam je też w posiłki obiadowe 😀
Mam dla Was propozycję na roladki z kurczaka nadziewane nektarynką 🙂
Proste, szybkie i bajecznie nektarynkowe <3
No i zdrowe 🙂 Bez zbędnych panierek, które nie dość, że niezdrowe – to jeszcze odrzucają w te upalne dni 🙂
Przepis:
Składniki na 1 roladkę:
-
-
- 1 mała pierś z kurczaka
- kilka plastrów nektarynki (ze skórką)
- przyprawy: bazylia, tymianek, oregano, majeranek, pieprz
-
Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka umyj, rozbij na cienki plaster, obsyp ziołami z obu stron.
Ułóż na środku plastry nektarynki, zwiń w roladkę – możesz użyć dwóch sposób, aby utrzymała swój kształt:
1) Zepnij wykałaczkami odstające końce
2) obwiąż roladkę dookoła cieniutką nitką – sposób, którego nauczyłam się od mamy i babci – i jak dla mnie – zawsze wygrywa 😀
Możesz podpiec mięso w piekarniku, naczyniu żaroodpornym lub leciutko dusić na łyżce oleju na patelni. Pamiętaj, że jeśli użyjesz sposobu z nitką – jak tylko mięso nabierze białego koloru musisz odwinąć nitkę zanim się zapiecze 🙂
Zrobione 🙂
Do tego idealnie nadaje się lekka sałatka z pomidorków koktajlowych, ogórka, papryki, kapusty pekińskiej i oleju lnianego 😋😋
Smacznego 🙂