To co, może zdrowa wersja szarlotki?
Tzw. „fit” wersja, chociaż jako dietetyk nie lubię tego określenia, bo przeważnie wprowadza ono konsumenta w błąd.
No cóż.
Dziś propozycja szarlotki z niewielką ilością mąki żytniej 2000 i płatkami owsianymi. Bez cukru. Bez słodzików.
Spróbujecie?
Polecam ❤️
Składniki na tartę o średnicy 25cm:
- 130g płatków owsianych górskich (nie błyskawicznych!)
- 40g masła
- 30g żurawiny
- 20g słonecznika
- 20g wiórków kokosowych
- 2 łyżki mąki żytniej 2000
- 100ml mleka (lub wody)
- jabłka 5-6 sztuk (może być więcej)
- cynamon (wg. preferencji, u mnie około 1,5 łyżki)
- płatki migdałowe do posypania
Przygotowanie:
Jabłka obieramy i kroimy w dość dużą kostkę. Wkładamy do garnka i podgrzewamy ok. 10 minut, dodajemy cynamon. Jabłka nie mają się rozgotować! Mają być półtwarde.
Płatki mieszamy z żurawiną, słonecznikiem, wiórkami, mlekiem, mąką i rozpuszczonym masłem (masło można pominąć i dodać ok, 50ml wody/mleka więcej). Masę ugniatamy trochę łyżką, aby płatki naciągnęły płyn.
Następnie przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ugniatamy mocno, aby masa była zbita.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180st., około 10 minut.
Wyciągamy, nakładamy masę jabłkową, posypujemy płatkami migdałowymi i pieczemy jeszcze 10-15min.
Gotowe!
Szybkie, proste i zdrowe!