Owsiana szarlotka bez cukru

To co, może zdrowa wersja szarlotki?
Tzw. „fit” wersja, chociaż jako dietetyk nie lubię tego określenia, bo przeważnie wprowadza ono konsumenta w błąd.

No cóż.

Dziś propozycja szarlotki z niewielką ilością mąki żytniej 2000 i płatkami owsianymi. Bez cukru. Bez słodzików.

Spróbujecie?
Polecam ❤️

Składniki na tartę o średnicy 25cm:

  • 130g płatków owsianych górskich (nie błyskawicznych!)
  • 40g masła
  • 30g żurawiny
  • 20g słonecznika
  • 20g wiórków kokosowych
  • 2 łyżki mąki żytniej 2000
  • 100ml mleka (lub wody)
  • jabłka 5-6 sztuk (może być więcej)
  • cynamon (wg. preferencji, u mnie około 1,5 łyżki)
  • płatki migdałowe do posypania

Przygotowanie:

Jabłka obieramy i kroimy w dość dużą kostkę. Wkładamy do garnka i podgrzewamy ok. 10 minut, dodajemy cynamon. Jabłka nie mają się rozgotować! Mają być półtwarde.

Płatki mieszamy z żurawiną, słonecznikiem, wiórkami, mlekiem, mąką i rozpuszczonym masłem (masło można pominąć i dodać ok, 50ml wody/mleka więcej). Masę ugniatamy trochę łyżką, aby płatki naciągnęły płyn.

Następnie przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ugniatamy mocno, aby masa była zbita.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180st., około 10 minut.

Wyciągamy, nakładamy masę jabłkową, posypujemy płatkami migdałowymi i pieczemy jeszcze 10-15min.

Gotowe!

Szybkie, proste i zdrowe!

Renata

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *