Owsiane ciasteczka

Każdy z nas potrzebuje odrobinę słodkości 🙂
W każdej diecie powinny znajdować się przekąski, które zaspokoją ochotę na „słodkie”, ale będą przy okazji doskonałym źródłem witamin i składników mineralnych.
Kto powiedział, że słodycze nie mogą być zdrowe?
Oczywiście, że mogą!
Udowodnię Wam to 🙂

Przepis na 30 ciasteczek (lepiej nie zjedzcie ich sami 😛 )

Składniki:

      • jaja – 2 sztuki
      • płatki owsiane – 220g
      • jogurt naturalny – 200g
      • orzechy włoskie – 45g
      • słonecznik łuskany – 30g
      • żurawina suszona – 30g
      • mak mielony – 30g
      • płatki migdałowe – 70g

Przygotowanie:

Zmieszać wszystkie suche składniki, dodać jogurt i jaja. Jeszcze raz wszystko dobrze wymieszać i formować ciasteczka układając je na papierze do pieczenia.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C około 20 minut.



Wartość odżywcza jednego ciasteczka:


Energia: 81,57 kcal
Białko: 2,77g
Tłuszcze: 4,07g
Węglowodany: 9,04g
Błonnik: 1,28g


Smacznego!

Renata

2 odpowiedzi na “Owsiane ciasteczka”

  1. Uwielbiam ciasteczka owsiane. Są niesamowicie sycące i energetyczne. Pani Renato czy można zamiast jogurtu naturalnego użyć sojowego lub owsianego? Czy żurawina suszona ma być dosładzana czy samemu ususzona i nieco kwaskowata? Pozdrawiam gorąco!

    1. Panie Pawle, myślę, że można aczkolwiek nie próbowałam 🙂 Używając jogurtu sojowego lub owsianego należy kontrolować jego ilość, ponieważ może się różnić nieco konsystencją przez co ciasteczka mogą się gorzej formować – wystarczy dodawać małymi porcjami do momentu, aż masa będzie się odrobinę kleić. Żurawinę oczywiście wybieramy niesłodzoną 🙂 Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *