A dziś dla odmiany- coś dla onkocukrzyków! Lub po prostu cukrzyków.
Chociaż jak każdy przepis – da się przerobić na wersję lekkostrawną, porady poniżej 🙂
Składniki na 24 muffinki:
CIASTO:
🅐 Składniki suche:
- mąka żytnia 2000 – 75g
- mąka pszenna pełnoziarnista – 300g
- proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki (ok. 6g)
- szczypta soli
- erytrytol – 50g (może być więcej – wg gustu)
- kakao gorzkie – 3 płaskie łyżki (ok. 25g)
- płatki migdałowe – 45g
🅑 Składniki mokre:
- jaja kurze – 2 sztuki
- mleko 2% – 300ml
- olej rzepakowy – 1/3 szklanki (ok. 80ml)
MASA SEROWA:
- ser twarogowy półtłusty – 200g
- żółtko – 2szt
- erytrytol – 1,5 łyżki – 15g
POLEWA CZEKOLADOWA:
- czekolada gorzka 90% – 40g
- mleko 2% – 3 łyżki (ok. 30ml)
- erytrytol – 2,5 łyżki – 25g
Przygotowanie:
CIASTO:
➨ Wymieszaj razem wszystkie produkty suche oprócz płatków migdałowych (mąki, proszek do pieczenia, kakao, erytrytol, sól).
➨ Wymieszaj wszystkie produkty mokre (olej, jaja, mleko).
➨ Dodaj produkty suche do mokrych i dokładnie wymieszaj (możesz mikserem przez chwilę).
➨ Na koniec dodaj płatki migdałowe lub inne bakalie.
MASA SEROWA:
➨ Rozgnieć widelcem ser z żółtkami i erytrytolem.
MUFFINY:
➨ Gotową masą ciemną wykładaj spody formy na muffinki (ja używam sylikonowej, niczym jej nie smaruję, ani nie wykładam papilotkami).
➨ Następnie nałóż masę serową (ok. 1 łyżeczki).
➨ Na to nałóż resztę ciasta, tak aby przykryć ser.
➨ Piecz ok. 20 minut w 170°C, do tzw. suchego patyczka.
➨ Wystudź poza piekarnikiem.
☝ Dopiero, gdy wystygną wyciągnij delikatnie z foremek.
➨ Rozpuść czekoladę, dodaj ok. 2 łyżki mleka i erytrytol.
➨ Smaruj muffinki czekoladą (najlepiej za pomocą sylikonowego pędzelka), posyp np. wiórkami kokosowymi i pokruszonymi orzechami arachidowymi.
✸✸✸ Ponieważ ja osobiście nie przepadam za zbyt słodkimi deserami niektórym te muffinki mogą się wydawać mało słodkie, jeśli lubicie bardzo słodkie potrawy – dodajcie erytrytolu – na szczęście nie będzie miało to skutku w postaci zwiększonej kaloryczności lub węglowodanów 🙂
Wartość odżywcza w 1 porcji (1 muffinka) :
Energia: 136 kcal
Białko: 5,1 g
Tłuszcze: 7,17 g
Węglowodany: 17,21 g
Błonnik: 2,25 g
❤ ONKOINFORMACJA ❤
❶ Wersja podstawowa na mące pełnoziarnistej pszennej i żytniej to dobra wersja dla pacjentów z cukrzycą, cukrzyca często pojawia się u pacjentów onkologicznych jako skutek stosowania sterydów.
❷ Poza tym mamy pacjentów, którzy już wcześniej mieli cukrzycę, a diagnoza nowotworu pojawiła się później.
❸ Dodatek słodzika – erytrytolu – to najlepszy możliwy zamiennik cukru – ma 0 kcal i 0g węglodowanów przyswajalnych – dzięki czemu nie wywołuje żadnego wzrostu poziomu glukozy we krwi.
Jest bezpieczny dla pacjentów ONKO.
❹ Z erytrytolem należy tylko uważać u pacjentów, którzy mają biegunki – czasami zdarza się, że jak wszystkie poliole erytrytol może dawać taki efekt – ale jest to zależne od dawki, i od osoby. Obserwujcie.
❺ Dodatek sera do muffinek – to oczywiście zabieg ku podniesieniu ilości białka w diecie u ONKOpacjentów.
❻ Pamiętajcie jednak, że u KAŻDEGO cukrzyka (niezależnie od przyczyny) wszystkie posiłki powinny być odpowiednio zbilansowane – bo dodatek białka i tłuszczu spowalnia wchłanianie glukozy we krwi, a więc nie ma wysokich wahań! Nie jemy węglowodanów samych!
❼ Tak, dotyczy to również owoców – jeśli przy cukrzycy macie ochotę zjeść owoc – okej, ale nigdy sam! Zjedzcie oprócz tego trochę jogurtu skyr, orzechy, albo po prostu zjedzcie owoc od razu do obiadu czy śniadania.
❽ Co do wersji lekkostrawnej – przede wszystkim muffinki można wykonać tylko z mąki pszennej tortowej, można je zrobić bez kakao (tu propozycja szczególnie dla pacjentów „trzustkowych”), żółtko jaja w serze można zamienić tylko na białko.
❾ Pacjenci na dietach lekkostrawnych niskotłuszczowych nie polewają muffinek czekoladą, ani nie dodają bakalii. Żeby były pyszniutkie można je oblać np. skyrem zmiksowanym z malinami (mogą być podgotowane, w zależności od tolerancji) ❤️❤️